Kamer schuift aanscherping middelengebruik op

07-07 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De gefaseerde afbouw van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw en een verbod op het gebruik van middelen in uiterwaarden en buitendijkse gebieden staat voorlopig niet in de wet. De Tweede Kamer heeft de stemming daarover donderdag vooruitgeschoven.

Dinsdag werden twee wijzigingsvoorstellen aangenomen, die inhouden dat in de wet wordt opgenomen dat een beperkt aantal gevaarlijke middelen in de periode tot 2030 wordt afgebouwd en dat er geen gewasbeschermingsmiddelen in uiterwaarden en buitendijkse gebieden mogen worden gebruikt.

Implicaties voor landbouw

Volgens CDA’er Jaco Geurts is onvoldoende duidelijk wat de implicaties van die wijzigingsvoorstellen zijn voor de landbouw. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Milieu) was tegen de wijzigingsvoorstellen. Zij kon ook niet aangeven wat de implicaties voor het gebruik in de landbouw zijn van die wijzigingen.

De wetswijziging voor de afbouw van middelen komt van de Partij voor de Dieren en het andere voorstel komt uit de koker van GroenLinks, PvdA en D66. Beide voorstellen bouwen op eerder door de Tweede Kamer aangenomen moties.

VVD en CDA tegen

VVD’er Erik Haverkort stelde donderdag voor om de stemming over de wet uit te stellen, omdat niet duidelijk is wat de gevolgen zijn van de wijzigingen. VVD en CDA zouden tegen de wet gestemd hebben, als hij gisteren alsnog in stemming was gekomen. Maar daarmee was er geen meerderheid tegen.

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden dat CDA en VVD een procedurele truc uitvoeren om een wet tegen te houden. VVD’er Haverkort bestrijdt dat. Het kabinetsvoorstel was oorspronkelijke bedoeld om de wettelijke grondslag onder een verbod op het professioneel gebruik van middelen buiten de landbouw te herstellen. Bovendien maakt de wet het mogelijk om het particulier gebruik van middelen buiten de landbouw te verbieden.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer