Kamer wil brief over uitspraken Grapperhaus bij POV

27-11-2019 | Laatste update op 02-03 | |
Foto: ANP - Foto: BART MAAT
Foto: ANP

De Tweede Kamer wil uitleg van minister Grapperhaus over uitspraken over dierenactivisten.

De Tweede Kamer wil een brief van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over zijn uitspraken bij de algemene ledenvergadering van de varkenshoudersorganisatie POV. Hij sprak daar over dierenactivisme.

Grapperhaus waarschuwde er varkenshouders – zoals hij eerder ook al deed – om bij acties kalm te blijven en activisten niet zelf aan te pakken. Grapperhaus zou gezegd hebben dat veehouders dus geen auto’s om moeten gooien, maar dat ze auto’s wel met een kar van hun eigen erf mogen verplaatsen zodat de actievoerders ze elders op kunnen halen.

‘Leugens en ophitsing’

Volgens PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand roept de minister hiermee op tot diefstal. De politica baseert zich op een twitterverslag als ze in de Tweede Kamer zegt dat de minister leugens verspreidt en aan ophitsing doet. “Dat past niet bij de rol van een minister”, vindt Ouwehand. Ze wil daarom snel met de minister in debat, maar kreeg alleen steun van haar oud-fractiegenoot Van Kooten.

Klare taal

CDA‘er Madeleine van Toorenburg duidde de uitlatingen van Grapperhaus bij de varkenshouders anders. Ze is blij dat de minister klare taal heeft gesproken en ze vindt het goed dat hij een grens heeft aangegeven. “Wat in de stal in Boxtel is gebeurd, is ongehoord”, zegt Van Toorenburg.

Een meerderheid van de Kamer wil wel een brief van Grapperhaus over wat hij gezegd heeft bij de POV-vergadering. SP‘er Michiel van Nispen zegt dat de minister zo kan laten weten wat hij heeft gezegd en of daar dingen bij zitten die hij liever niet had gezegd.

PvdD roept op tot aangifte

De Partij voor de Dieren roept mensen op aangifte te doen tegen de minister op basis van uitlokking, bijvoorbeeld met zijn voorbeeld dat boeren activisten met een hogedrukspuit van het erf mogen verjagen.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over


Beheer