Skip to content

Kamer wil dat kabinet hogere NVWA-tarieven dempt

De Tweede Kamer wil dat het kabinet de nieuwe NVWA-tarieven het komend jaar gaat dempen. ​​​​​​​Een ruime meerderheid stemde voor een motie daarover.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde voor een motie van VVD’er Thom van Campen (links) en CDA’er Derk Boswijk (rechts) om de verhoging van de NVWA-tarieven te dempen. - Foto: ANP premium

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde voor een motie van VVD’er Thom van Campen (links) en CDA’er Derk Boswijk (rechts) om de verhoging van de NVWA-tarieven te dempen. - Foto: ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet de nieuwe NVWA-tarieven het komend jaar gaat dempen. Ook wil de Kamer dat het kabinet ervoor zorgt dat de invoering van de nieuwe kostendekkende tarieven gelijk gaat lopen met de invoering van het nieuwe verrekenstelsel.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde voor een motie van VVD’er Thom van Campen en CDA’er Derk Boswijk.

Landbouwminister Piet Adema ontraadde de motie vorige week. Hij benadrukt dat de overheid de tariefstijging al deels dempt voor kleinere slachterijen en voor werk- en reisuren. Die moeten in het nieuwe stelsel allemaal vergoed worden. De nieuwe kostendekkende NVWA-tarieven leiden tot een tariefstijging van 30% voor de betrokken sectoren voor het keuren van vee, dieren en plantaardig materiaal.

Lees ook: Adema zet nieuwe NVWA-tarieven door: bedrijfsleven betaalt € 30 miljoen meer

De vee- en vleessector reageerde boos op het eenzijdige besluit van het ministerie om het nieuwe tariefstelsel door te voeren. Dit terwijl het traject van het verbeteren van de tariefstructuur nog niet afgerond is. De plantaardige sector riep eerder al op tot uitstel van invoering van het nieuwe kostprijsmodel van de NVWA.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor zorgt dat het verrekenstelsel per 2024 ingevoerd kan worden.

Voorstander van kostprijsdekkende NVWA-tarieven

Van Campen is voorstander van kostprijsdekkende tarieven voor de NVWA-keuringen. “Het bedrijfsleven moet ook gewoon betalen voor de verantwoordelijkheid die ze draagt. Maar het tweede deel van de afspraak is dat er een herziening komt van het stelsel, zodat het bedrijfsleven met arrangementen en beloning van goed gedrag de hogere kosten kan terugverdienen”, benadrukt Thom van Campen. Hij vindt dat Adema met het huidige voorstel het zuur in de afspraak naar voren haalt en het zoet op de lange baan laat.

Het bedrijfsleven moet ook gewoon betalen voor de verantwoordelijkheid die ze draagt

Deze maand houdt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een reeks zittingen over gebrek aan transparantie over de huidige NVWA-tarieven. Deze zittingen moeten ook input leveren voor het verbeteren van het nieuwe tariefstelsel.

Het ministerie van landbouw zal op een later moment laten weten hoe ze omgaan met de aangenomen Kamermotie.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin