Skip to content

Kamer wil einde aan ‘kiloknallers’ en stunten met voedsel

Supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van ‘kiloknallers’ voor vlees, vindt de Tweede Kamer.

Nieuws
Food
Foto: Joris Telders

Foto: Joris Telders

Supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van ‘kiloknallers’ voor vlees, vindt de Tweede Kamer.

Ook moeten zij stoppen met prijsstunts voor groente, fruit, zuivel en andere agrarische basisproducten. Wel moet het mogelijk blijven om de prijzen te verlagen van producten die anders bederven. De motie is ingediend door de ChristenUnie, het CDA, GroenLinks, Volt, de PvdA en de BBB. Die partijen willen dat het kabinet onderzoekt hoe dit gestunt met prijzen aan banden kan worden gelegd. In landen als Frankrijk en Zwitserland bestaat al dergelijke wetgeving.

Je bent een rund als je met voedsel stunt

Pieter Grinwis, indiener van de motie noemde zijn oproep gekscherend: ‘je bent een rund als je met voedsel stunt’. Grinwis vindt dat het stunten met de prijzen voor voedsel inkomens van boeren onder druk komen te staan. De hogere kosten voor boeren om te verduurzamen, onder andere in het kader van de stikstofaanpak, zorgen voor nog meer druk op dat inkomen. In het landbouwakkoord moeten daarom afspraken komen voor een goed verdienmodel voor deze blijvers.

Verkoop van vlees en zuivel

Lagere prijzen jagen bovendien de verkoop van vlees en zuivel aan. De productie daarvan leidt tot meer waterverbruik en een hogere CO2-uitstoot dan het verbouwen van plantaardig voedsel. Ook kan het vaak eten van rood vlees waarschijnlijk verschillende soorten kanker veroorzaken, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin