Doorgaan naar artikel

Kamer wil extra steunmaatregelen sierteelt

Seizoensarbeiders aan het werk op een bollenveld bij Lisse. - Foto: ANP

Seizoensarbeiders aan het werk op een bollenveld bij Lisse. - Foto: ANP

CDA, VVD, ChristenUnie en SGP maken zich zorgen over de sierteelt. Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de coronacrisis vragen de partijen het kabinet om extra steunmaatregelen voor deze sector.

De sierteelt dreigt bij het huidige pakket van steunmaatregelen tussen wal en schip te raken. Gert-Jan Seegers (ChristenUnie) vreest dat bedrijven omvallen nu de lopende kosten doorgaan, terwijl ze geen inkomsten hebben omdat er geen afzet is. Hij vraagt het kabinet om de lopende kosten te vergoeden.

Premier Mark Rutte zegt toe dat het kabinet kijkt naar extra maatregelen voor de sierteelt, net als voor seizoenswerk en flexwerkers. Rutte zegt nu nog volop in gesprek te zijn met sectoren hoe de zaken geregeld kunnen worden. Hij verwacht volgende week meer te kunnen zeggen.

Lees ook: Eerste schadeschattingen wijzen op forse impact

Rutte: geen tijd voor discussie wenselijkheid sierteelt

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand vraagt Rutte of ze bij het opstellen van een steunpakket ook rekening houdt met de problemen die de sierteelt veroorzaakt bij het milieu en de volksgezondheid. Ouwehand zegt dat met name in de bollenteelt veel gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt waar mensen ziek van worden. “Je moet mensen die getroffen worden helpen, maar je moet ook kijken hoe je een sector ondersteunt”, vindt Ouwehand.

Rutte zegt dat er nu geen tijd is om een discussie te voeren over de wenselijkheid van de sierteelt. “Die tijd hebben we nu niet, nu we maatregelen aan het nemen zijn omdat het land in de grootste economische crisis zit sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Vrije doorgang arbeidsmigranten bij grens

In het debat vraagt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerema ook naar de problemen met seizoensarbeiders die in volle vliegtuigen zitten op vliegveld Eindhoven. Rutte zegt dat arbeidsmigranten die in de voedselketen werken in Europa vrije doorgang moeten krijgen bij de grens. Wel wordt er gehandhaafd op de ‘gewone’ coronamaatregelen zoals de verplichte afstand van 1,5 meter tussen mensen, zegt hij.

Beheer
WP Admin