Kamer wil geld voor tijdelijke leegstand

09-12-2019 | Laatste update op 25-01 | |
Foto: ANP -
Foto: ANP

Er moet een regeling komen waarbij veehouders tijdelijk tegen vergoeding hun stallen leeg laten staan. De meerderheid van de Tweede Kamer vraagt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) daarvoor een regeling te maken.

Het idee voor de leegstandsregeling kwam vorige week op tijdens de behandeling van de Spoedwet aanpak stikstof, die door de Tweede Kamer is aangenomen. PvdA’er William Moorlag, VVD’er Mark Harbers, CDA’er Jaco Geurts en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) opperden in verschillende bewoordingen een regeling voor tijdelijke leegstand. Moorlag zei dat bij leegstand ‘uiteraard compensatie moet komen voor de vaste lasten en voor de arbeidscomponent’. Volgens hem zou de leegstandregeling stikstofruimte bieden voor energietransitieprojecten en voor het openbaar vervoer.

Minister wil overleg met provincies over eventuele leegstandregeling

Het is misschien verstandig eerst de adviezen van het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes af te wachten, zegt Carla Dik-Faber. VVD’er Harbers deed de suggestie om latente ruimte binnen een vergunning tijdelijk te verleasen.

Minister Schouten vindt het een interessant idee, waarover ze met de provincies wil overleggen. Het idee van Moorlag om een vergoedingsregeling in te stellen voor tijdelijke leegstand, vindt ze ook waard te bekijken. “Ik kan nu niet helemaal overzien wat daarvoor nodig is en mogelijk is, maar ik ben wel bereid om te bezien wat de opties zijn.”

De PvdA-motie om de regeling op te stellen en een overzicht te bieden van de te verwachten effecten, kreeg in de Kamer een ruime meerderheid. Alleen PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en de leden Van Haga en Van Kooten-Arissen stemden tegen.

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.