Doorgaan naar artikel

Kamer wil harder ingrijpen bij misstanden dierenwelzijn

De Tweede Kamer reageert opnieuw verbolgen over berichtgeving over misstanden in slachthuizen en bij dierenverzamelplaatsen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Kamerleden van vrijwel alle partijen vinden dat landbouwminister Piet Adema harder moet ingrijpen om de situatie rond dierenwelzijn bij slachterijen en verzamelplaatsen te verbeteren. - Foto: ANP premium

Kamerleden van vrijwel alle partijen vinden dat landbouwminister Piet Adema harder moet ingrijpen om de situatie rond dierenwelzijn bij slachterijen en verzamelplaatsen te verbeteren. - Foto: ANP

De Tweede Kamer reageert opnieuw verbolgen over berichtgeving over misstanden in slachthuizen en bij dierenverzamelplaatsen.

Klokkenluiders meldden in een uitzending van EenVandaag dat het toezicht op dierenwelzijn tekort schiet en dat onder medewerkers van de NVWA angst heerst om melding te doen van misstanden. Kamerleden van vrijwel alle partijen vinden dat landbouwminister Piet Adema harder moet ingrijpen om de situatie te verbeteren.

Adema: meer maatregelen nodig

Ook Adema reageert met afschuw op de beelden. Hij gaat met de Inspecteur Generaal van de NVWA in gesprek over de situatie. De minister hamert erop dat economische belangen niet ten koste van dierenwelzijn mogen gaan. “Maar nu blijkt dat dit toch nog veelvuldig gebeurt. Daar schrik ik van”, aldus Adema.

Hij voegt er aan toe dat er meer maatregelen moeten komen, omdat nu blijkt dat de genomen maatregelen nog onvoldoende hebben gewerkt. Adema vindt dat zowel de controles en handhaving als de veiligheid van NVWA-medewerkers moeten verbeteren. Ze moeten zich veilig en niet tegengewerkt voelen om misstanden te melden.

Wetsvoorstel stelt mishandeling strafbaar

Een nieuw wetsvoorstel, dat mishandeling en verwaarlozing van dieren strafbaar stelt, moet daarbij helpen. De Tweede Kamer zou dat wetsvoorstel vorige week behandelen, maar dat debat werd uitgesteld vanwege het debat over de verkiezingsuitslag.

SP’er Frank Futselaar heeft niet zoveel vertrouwen in het effect van deze wet. “Strengere wetgeving heeft niet zoveel zin als het toezicht niet goed is”, aldus de SP’er.
GroenLinks en PvdA vinden dat de verantwoordelijkheid voor de NVWA weg moet mij het ministerie van landbouw, dat zich volgens hen vooral richt op de economische belangen van de landbouw.

Cameratoezicht

Hoewel de Tweede Kamer voorstander is van permanent cameratoezicht, gaat de invoering daarvan moeizaam in verband met privacyregelgeving. Adema vindt dat de sector eigenlijk zelf voor cameratoezicht moet zorgen omdat ze uit zichzelf moeten zorgen dat in hun bedrijf geen misstanden zijn.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin