Skip to content

Kamer wil hardere aanpak bij misstanden slachthuizen

De Tweede Kamer wil dat slachterijen waar misstanden plaatsvinden op het gebied van dierenwelzijn harder worden aangepakt.

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel dat cameratoezicht in slachthuizen verplicht stelt. - Foto: Henk Riswick premium

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel dat cameratoezicht in slachthuizen verplicht stelt. - Foto: Henk Riswick

De Tweede Kamer wil dat slachterijen waar misstanden plaatsvinden op het gebied van dierenwelzijn harder worden aangepakt.

De Tweede Kamer stemde voor moties van PVV’er Dion Graus en Joost Eerdmans (JA21) om slachthuizen die meermaals in de fout gaan definitief te sluiten. Ook is er een meerderheid voor het plan van VVD’er Thom van Campen en Eerdmans om een systeem op te zetten waarbij bedrijven na drie onafhankelijk bewezen overtredingen worden gesloten.

Het op voorhand verlagen van de bandsnelheid vinden de politici niet nodig. Wel vindt een meerderheid van de Tweede Kamer dat de bandsnelheid van alle slachthuizen opnieuw bekeken moet worden, waarbij de risico’s van de slachtsnelheid en eventuele maatregelen hiertegen in kaart worden gebracht. Minister Henk Staghouwer van landbouw ontraadde deze motie, omdat hij vindt dat dit een taak van de sector zelf is.

Wetsvoorstel cameratoezicht in de maak

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel dat cameratoezicht in slachthuizen verplicht stelt. De Kamer legde met een reeks aangenomen moties al een aantal voorwaarden op tafel. Zo vindt een meerderheid dat de NVWA moet bepalen waar de camera’s moeten hangen en moeten de beelden realtime uitgelezen kunnen worden door de NVWA. Ook moet de dierenpolitie toegang krijgen tot de beelden. Slachterijorganisatie COV wijst erop dat veel slachthuizen al met cameratoezicht werken, onder regie van de NVWA.

De Kamer is ook voor een roulatiesysteem voor NVWA-toezichthouders om intimidaties of te hechte banden met slachthuizen te voorkomen. Ook dit voorstel werd door de minister ontraden.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin