Doorgaan naar artikel

Kamer wil landelijk coronabeleid slachterijen

Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid. Foto: ANP

Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid. Foto: ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet een plan van aanpak gaat opstellen voor de bestrijding van het coronavirus in de vleesindustrie, waarbij de focus ligt op het voorkomen en tijdig opsporen van nieuwe brandhaarden.

Met steun van SP, PvdA, GroenLinks, D66, PVV, 50Plus, Denk, Krol en Van Kooten wist Eva van Esch van de Partij voor de Dieren een meerderheid te krijgen voor haar motie. PvdD is bezorgd dat er in slachterijen nieuwe brandhaarden ontstaan, omdat er veel mensen in dezelfde ruimte werken en daarbij niet altijd 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Vorige week werd een Duitse slachterij nog tijdelijk gesloten vanwege een uitbraak met het coronavirus. Brancheorganistie COV meldt dat er in Nederland geen problemen zijn bij slachterijen en dat er strenge voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Kritiek op De Jonge

Tijdens het debat over de coronacrisis kreeg minister Hugo de Jonge van volksgezondheid kritiek op zijn werkwijze. De Kamer vindt dat hij serieuzer moet ingaan op vragen over het coronabeleid in slachthuizen. Van Esch vraagt steevast bij de coronadebatten of het kabinet wil ingrijpen in het beleid bij slachthuizen, omdat ze vindt dat er te weinig maatregelen worden genomen om nieuwe brandhaarden in slachthuizen te voorkomen. De Jonge reageert dat de slachthuizen zich aan de regels moeten houden en dat de toezichthouders daarop controleren. Voor vragen over de slachtsnelheid verwijst hij naar landbouwminister Carola Schouten, die als landbouwminister nooit bij het debat aanwezig is.

Van Esch vindt het niet terecht dat haar vragen niet beantwoord worden. Ze krijgt daarin bijval van Kamervoorzitter Khadija Arib en PVV-leider Geert Wilders. Hij vindt het niet kunnen dat een minister de vragen van een Kamerlid niet beantwoordt. “Ik snap dat de minister niet alles kan weten, maar dan moet de volgende keer gewoon de minister van landbouw erbij komen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin