Kamer wil landelijke dekking asbestfonds

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De Tweede Kamer wil dat dakeigenaren niet tussen wal en schip raken nu gemeenten en provincies zelf kunnen beslissen of ze meedoen aan het asbestfonds.

Via een motie vragen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het kabinet om in gesprek te gaan met provincies die nog niet bij het fonds zijn aangesloten om dit alsnog te doen, zodat er een landelijke dekking ontstaat. Het fonds moet bijdragen aan de sanering van asbestdaken. Eerder zouden asbestdaken verboden worden, maar de Eerste Kamer verwees het wetsvoorstel hiervoor naar de prullenbak.

Alle provincies betrekken bij het fonds

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat deelt de wens om alle provincies te betrekken bij het fonds. Ze zegt in gesprek te gaan met de provincies die zich nog niet hebben aangesloten.

Maximaal € 100 miljoen nodig

Voor het fonds waaruit particulieren geld kunnen lenen om hun asbestdaken te laten verwijderen, is maximaal € 100 miljoen nodig. Het ministerie steekt € 12 miljoen in het fonds, het overige geld moet van provincies en gemeenten komen. Van Veldhoven verwacht dat het fonds dit jaar nog operationeel wordt. Het kabinet wil met het fonds vrijwillige sanering zo veel mogelijk stimuleren. Bij de opstart van het fonds, in maart, waren de provincies Utrecht, Drenthe, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel al aangesloten.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over


Beheer