Kamer wil meer aandacht voor familiebedrijven

Foto: ANP - Foto: Sem van der Wal
Foto: ANP

De Tweede Kamer heeft ingestemd met verschillende moties die specifiek beleid voor familiebedrijven op termijn mogelijk moeten gaan maken.

De Kamer stemde voor een onderzoek naar knelpunten in regelgeving en fiscale regelgeving waar familiebedrijven tegenaan lopen. De Tweede Kamer stemde voor een motie van VVD‘er Thierry Aartsen en Eppo Bruins (ChristenUnie) op dit punt. Aartsen benadrukte dat familiebedrijven een bijzondere positie in de samenleving hebben. Ze zorgen volgens hem voor 49% van de werkgelegenheid en zorgen voor 53% van het bbp. “Familiebedrijven vormen de basis van de economie”, vindt Aartsen. Familiebedrijven lopen echter door hun specifieke karakter soms aan tegen knelpunten, welke punten dat zijn, moet het kabinet nu gaan onderzoeken.

‘Familiebedrijven werken anders’

De Tweede Kamer stemde daarnaast voor een motie van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch, die ervoor pleit dat het Centraal Bureau voor de Statistiek kwantitatieve gegevens gaat verzamelen over familiebedrijven, zodat de ontwikkelingen van familiebedrijven beter inzichtelijk worden. Dit moet bijdragen aan het opstellen van gericht beleid voor familiebedrijven.

Familiebedrijven werken doorgaans anders dan ‘gewone’ bedrijven. Ze zijn meer gericht op continuïteit en zijn meer betrokken bij het personeel en de regio waar ze zich bevinden, zegt ook verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Ze is bereid de moties uit te voeren.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer