Kamer wil nertsenbedrijven aan banden leggen

23-06-2020 | |
Een nerts in een nertsenfokkerij. - Foto: ANP
Een nerts in een nertsenfokkerij. - Foto: ANP

De Tweede Kamer wil dat de nertsenhouderij nog dit jaar wordt beëindigd. Zowel voor het voorstel van CDA en GroenLinks voor een vrijwillige stoppersregeling als voor het voorstel van PvdD en PvdA om een fokverbod in te stellen was een meerderheid.

CDA-er Jaco Geurts en GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet pleiten in hun motie voor een vrijwillige stoppersregeling die ertoe leidt dat bedrijven nog dit jaar verleid worden om hun bedrijf te beëindigen. Ze kregen 102 stemmen voor, met steun van VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PVV, Denk, 50Plus, SGP, FvD en Van Haga. Coalitiegenoot D66 stemde tegen.

Meerderheid voor beroepsmatig fokverbod

Bij de stemmingen tekende zich ook zonder drie coalitiepartijen CDA, VVD en CU een meerderheid af voor het voorstel voor een beroepsmatig fokverbod voor alle diersoorten die corona kunnen krijgen en een virusreservoir kunnen vormen. Getroffen bedrijven moeten hierbij wel een compensatie krijgen. De motie van Esther Ouwehand (PvdD) en Liliane Ploumen (PvdA) steun van SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, Denk, Groep Krol, Denk, D66, PVV en Forum voor Democratie, in totaal 90 stemmen. Landbouwminister Carola Schouten ontraadde deze motie eerder, omdat dit een fokverbod oplegt voor gezonde dieren en dat ligt juridisch heel lastig.

Vervoersverbod blijft behouden

De Tweede Kamer stemde ook voor behoud van het vervoersverbod voor nertsen zolang er een dreiging is dat het coronavirus blijft opduiken. Een meerderheid steunde ook het voorstel van SP‘er Frank Futselaar om te voorkomen dat geruimde bedrijven opnieuw opstarten. D66 en PvdA kregen geen meerderheid voor het plan om nertsenhouders te vragen zelf mee te betalen aan de ruimingen.
Schouten werkt aan een stoppersregeling voor de nertsenhouderij, om bedrijven te motiveren eerder te stoppen dan het formele verbod in 2024. 17 nertsenbedrijven zijn vanwege een besmetting met het coronavirus Covid-19 geruimd.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer