Kamer wil zoönosestrategie van kabinet

Esther Ouwehand. - Foto: ANP
Esther Ouwehand. - Foto: ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet een plan van aanpak gaat opstellen om het risico op het ontstaan van zoönosen te verkleinen.

Een Kamermeerderheid van SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, Denk, Groep Krol, 50Plus, D66 SGP, ChristenUnie, PVV en Van Haga stemden voor de motie van Esther Ouwehand. Ze pleit voor een plan waarbij wordt gekeken welke maatregelen Nederland kan nemen. Ze denkt dan vooral aan maatregelen op het gebied van intensieve veehouderij, de wereldwijde handel in wilde dieren en de import van palmolie en soja. Dit laatste speelt volgens Ouwehand een belangrijke rol bij de ontbossing wereldwijd. Virologen noemen ontbossing, grootschalige intensieve veehouderij, vermindering van biodiversiteit en de handel van wilde dieren risico’s voor het ontstaan van ziekten die over kunnen gaan op mensen.

Vleessector vitale sector

Minister Hugo de Jonge zei tijdens het debat bereid te zijn om een onderzoek te doen. Hij noemt de coronacrisis op zijn minst een wake-upcall dat de dreiging van zoönosen serieus moet worden genomen. De Jonge wil de coronacrisis gebruiken om lessen uit te leren op het gebied van zoönosen en hier ‘iets grondigs mee te doen’. Opvallend genoeg stemden De Jonges partijgenoten van het CDA en de VVD tegen de motie.

PvdD, GroenLinks, PvdA en Groep Krol Van Kooten vinden ook dat de vleessector niet meer op de lijst met vitale sectoren hoort. Een ruime meerderheid en ook minister De Jonge benadrukken dat de vleessector gewoon tot de voedselketen behoren en dus wel tot die vitale sectoren behoort.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer