Doorgaan naar artikel

Kamer worstelt met veredelingstechnieken als Crispr-cas

Bedrijfsleven, wetenschappers en belangenorganisaties hebben dinsdag met de Tweede Kamer gepraat over nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Agri
De voorstanders zien in Crispr-Cas een mooi gereedschap om bepaalde erfelijke eigenschappen snel in een gewas in te kruisen. Foto: Canva premium

De voorstanders zien in Crispr-Cas een mooi gereedschap om bepaalde erfelijke eigenschappen snel in een gewas in te kruisen. Foto: Canva

Bedrijfsleven, wetenschappers en belangenorganisaties hebben dinsdag met de Tweede Kamer gepraat over nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas.

Kees Stoop uit het Noord-Hollandse Waarland zou het fijn vinden als hij het nog meemaakt dat nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas in de praktijk worden gebracht. De tulpenkweker is al jaren bezig met de ontwikkeling van een virusvrije tulp. En misschien is hij na bijna drie decennia succesvol. Had hij de beschikking gehad over Crispr-Cas, dan had dat sneller gekund, denkt hij.

Stoop was een van de twaalf wetenschappers, ondernemers en belangenbehartigers die dinsdagavond tijdens een opvallend druk bezocht rondetafelgesprek in de Tweede Kamer hun visie gaven over Crispr-Cas, de techniek waarbij specifieke eigenschappen binnen een soort versneld kunnen worden ingekruist.

Standpunten over Crispr-Cas

Hoe de deelnemers aan het gesprek ook hun best deden, het leek er niet op dat de Kamerleden hun ingenomen standpunten lieten varen. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet was nog het meest open over haar twijfel. Ze zag de geschetste voordelen, en had ook oor voor de potentiële gevaren. Maar noch de voorstanders van Crispr-Cas, noch de tegenstanders konden een doorslaggevend voorbeeld of argument geven, waardoor haar oordeel tot de ene of de andere kant zou doorslaan.

Voor Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren is het geen vraag of Crispr-Cas kan worden toegelaten. De Partij voor de Dieren zegt nee tegen zulke ontwikkelingen, ook omdat ervaringen uit het verleden haar geen garantie geven.

Verbetering van de houdbaarheid van een product

De voorstanders zien in Crispr-Cas een mooi gereedschap om bepaalde erfelijke eigenschappen snel in een gewas in te kruisen. Droogteresistentie is daar een voorbeeld van, of een verbetering van de houdbaarheid van een product, of ziekteresistentie.

BBB-woordvoerder Caroline van der Plas zegt dat de nieuwe techniek juist van de belang is om de voedselzekerheid in de wereld te waarborgen. Nieuwe veredelingstechnieken kunnen daaraan bijdragen, maar het is zeker geen toverstok, blijkt uit onder andere de woorden van Sijas Akkerman van de Noord-Hollandse Natuur- en Milieufederatie.

Noorse model omarmen

Hij raadt het parlement aan het Noorse beoordelingsmodel te omarmen. In het Noorse model worden nieuwe technieken van geval tot geval beoordeeld op maatschappelijke wenselijkheid en veiligheid. Akkerman bepleit de instelling van een onafhankelijke beoordelingsprocedure, tegelijk wil hij de bestaande Europese regelgeving behouden, zodat er geen technieken worden vrijgegeven zonder grondige beoordeling. Alleen als duidelijk is dat er een maatschappelijke wenselijkheid is voor de toepassing van een bepaalde techniek, kan een nieuwe veredelingsmethode de kans krijgen om te worden toegelaten in dat systeem.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin