Doorgaan naar artikel

Kamer ziet niets meer in EU-Mercosur-verdrag

De Tweede Kamer stemde deze week twee keer over een handelsverdrag met de Mercosur-landen. De weerstand tegen een handelsakkoord is groot.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Agri
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher. - Foto: ANP premium

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher. - Foto: ANP

De Tweede Kamer stemde deze week twee keer over een handelsverdrag met de Mercosur-landen. De weerstand tegen een handelsakkoord is groot.

De Europese Commissie is er nog niet uit met de Mercosur-landen. Het handelsakkoord waar beide handelsblokken op af proberen te sturen, is er nog lang niet. En wie zijn oor te luister legt in de Tweede Kamer, krijgt het vermoeden dat het akkoord er nooit komt.

Twee moties over het EU-Mercosur-verdrag passeerden deze week in de Tweede Kamer. Het kabinet vindt het nog veel te vroeg om een uitspraak te doen over een akkoord dat er nog niet ligt.

Vorm Mercosur-verdrag

Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren diende een motie in die de regering oproept zich te verzetten tegen de splitsing van het handelsverdrag. Bij een splitsing ligt de besluitvorming over het verdrag voor een deel bij de Europese Unie en voor een deel bij de lidstaten.

Op dit moment is nog onduidelijk wat voor vorm een Mercosur-verdrag kan krijgen, verzekerde VVD-minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de Tweede Kamer. “Er wordt nu dus nog onderhandeld over de inhoud van de te maken afspraken met de Mercosur-landen en over de vorm is nog niks besloten”, aldus de minister. Dat Teunissen heeft gehoord dat het ‘naar verluidt’ anders is, doet daar volgens Schreinemacher niets aan af. Schreinemacher: “Ik ga er niet over speculeren hoe het verdrag eruit komt te zien en ik wil ook niet vooruitlopen op de besluitvorming daarover. ”

Niet afzien van motie

Maar die overtuiging van de minister was voor Teunissen niet genoeg om van haar motie af te zien. Sterker nog, zij kreeg er de handtekeningen bij van Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), PVV’er Danai van Weerdenburg, SP’er Jasper van Dijk en Caroline van der Plas (BBB). En toen de motie ter stemming werd gebracht, bleken alleen CDA, VVD en D66 zich ertegen te verzetten.

Nog te vroeg om al een oordeel te vellen over een akkoord

Eerder deze week had de Tweede Kamer al uitgesproken dat Nederland het Mercosur-verdrag moet blokkeren als daarin ook afspraken over de landbouw zijn opgenomen. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) had het initiatief genomen voor de motie, maar bij indiening had zij al zoveel handtekeningen verzameld dat duidelijk was dat ze een Kamermeerderheid zou krijgen. Precies dezelfde minderheid van de drie regeringspartijen CDA, VVD en D66 keerden zich tegen de motie.

Productiestandaarden verhogen

Landbouwminister Piet Adema vond het nog te vroeg om al een oordeel te vellen over een akkoord, waarvan de inhoud nog lang niet duidelijk is, ook al vindt hij het ‘buitengewoon belangrijk om in het kader van internationale handel de internationale productiestandaarden te verhogen’.

De Europese en Zuid-Amerikaanse onderhandelaars moeten wel met iets bijzonders komen, wil het Nederlandse parlement daar nog een fiat aan kunnen geven.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin