Kansen voor EU-tarwe uitvoer; hogere prijzen

23-12-2020 | |
Foto: AFP
FRANCE – TRANSPORT – GRAIN – INVIVO

Er gebeurt weinig op de graanmarkten deze dagen voor kerst en de jaarwisseling.

De industrie heeft zich tot het einde van het jaar goed ingedekt, waardoor extra aankopen niet aan de orde zijn. De graanbeurs in Groningen noteerde eerder deze week stabiel op € 205 per ton voor voertarwe. De laatste EU-voertarwenotering van het jaar van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stond op € 220 per ton. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde van € 185 per ton dat eind december werd genoteerd, staat de tarwenotering relatief hoog.

Hogere termijnmarktnoteringen

De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs steeg deze week naar € 209 per ton. Het Franse landbouwbureau Agrimer verhoogde de exportprognose voor 2020-’21, waardoor de Franse eindvoorraden op een lager niveau uitkomen. Dat zorgde voor een hogere prijsniveau op de termijnmarkt. Over het algemeen is het deze week rustig op de termijnmarkten in Parijs en Chicago; deze sluiten eerder op 24 december eerder en zijn 25 december gesloten.

De internationale markten stegen vorige week al, toen in Rusland werd gesproken over de invoering van een exportheffing. Dit als gevolg van de stijgende binnenlandse voedselprijzen. De exportheffing op tarwe van € 25 per ton wordt per 15 februari 2021 ingevoerd tot het einde van het seizoen. Dit zal de Russische afzet vertragen en de prijzen in Europa op een hoger niveau brengen. Het Russische agrarisch adviesbureau Ikar verlaagde dan ook de Russische exportprognose naar 37,5 miljoen ton, waar eerder nog werd uitgegaan van 40 miljoen ton. Doordat het krappe EU-aanbod zal mogelijk een deel van het gat dat Russische tarwe achterlaat op de wereldmarkt worden ingevuld door Australische en Argentijnse tarwe.

Prognose: hogere prijzen.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.