Kanteling op suikermarkt, forse prijsdaling

10-01 | |
suikermarkt lula da silva
Foto: AFP

De prijzen op de suikermarkt kelderen in het nieuwe jaar. Het maart-contract op de termijnmarkt in Londen stond begin deze week op $ 535,50 per ton (€ 499).

Rond de kerstdagen piekte het eerstaflopende contract voor witsuiker nog op € 572,20 per ton. In twee weken tijd is de suikerprijs maar liefst met zo’n 6,5% gedaald. Alsnog staat deze notering ruim 11% hoger dan een jaar geleden. Voor ruwe suiker daalde de suikerprijzen in de eerste week van januari met zo’n 5,5% naar het laagste niveau van de afgelopen twee maanden.

Brazilië

De voornaamste oorzaak van de prijsdaling ligt in Brazilië, het grootste suiker producerende en exporterende land in de wereld. President Lula da Silva heeft de nulbelasting op benzine tot eind februari verlengd. Hierdoor is het minder interessant om ethanol te produceren en meer suiker. De suikerprijzen worden daardoor minder ondersteund. Daarnaast loopt de suikerproductie in Thailand voor op vorig seizoen. Ook ligt India op schema om het exportquotum van 6 miljoen ton suiker ruim voor de deadline van eind mei te halen.

Pakistan exporteert meer suiker

Verder gaat Pakistan meer suiker exporteren. Het exportquotum is verhoogd tot 250.000 ton. Niet dat het over hele grote hoeveelheden gaat, maar het draagt wel bij aan de prijsdruk op de internationale markt.

Analisten verwachten overigens dat de prijsdruk tijdelijk is, omdat de nummer twee en drie van suiker exporterende landen in de wereld, Thailand en India, de komende periode niet aan de wereldwijde vraag kunnen voldoen.

Prognose: volatiele suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer