Skip to content

Kartelboete voor Franse vleeswarensector

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

De Franse concurrentiedienst heeft twaalf bedrijven in de ham- en vleeswarensector een boete opgelegd van in totaal € 93 miljoen wegens samenzwering bij de onderhandelingen met abattoirs en aan de andere kant met grote supermarkten en andere afnemers.

De hoogste boete, € 35,53 miljoen, is voor Cooperl Atlantique, het grootste varkensbedrijf van Frankrijk en een boerencoöperatie. De bedrijven maakten illegale afspraken om stukken ham als hun voornaamste grondstof goedkoper in te kunnen kopen bij de slachthuizen, aldus de Autorité de la concurrence.

Een groot aantal consumentenproducten

Tegelijk vormden de deelnemers aan het kartel een soortgelijk ‘gemeenschappelijk front’ om hogere prijzen te bedingen voor producten die verkocht werden onder de eigen merken van de grote supermarkten. Die afspraken hadden betrekking op een groot aantal consumentenproducten waaronder ham, salami, chorizo en worstjes. De praktijken werden aan het licht gebracht door twee van de deelnemers, Campofrio en Coop, die daarvoor ook een verlaging van de boete hebben gekregen.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin