KAS bijna € 1 goedkoper

06-01-2020 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

Het is rustig op de kunstmestmarkt. Echter, door een prijscorrectie zakt de KAS-prijs naar een niveau van € 22,90.

De kunstmestmarkt was maandenlang niet in beweging te krijgen. Maar vlak voor de feestdagen is de KAS-notering toch plotseling omlaag gegaan. KAS Nutramon (los) werd € 0,90 goedkoper en kwam zodoende uit op € 22,90 per 100 kg. Desondanks is het prijsverschil met een jaar geleden nu groter. Toen noteerde KAS € 25,85 per 100 kg (bron: groothandel Triferto).

Lees verder onder de grafiek.

Stijging olieprijs

Met vraag of aanbod heeft de recente prijsdaling niets te maken; het gaat om een prijscorrectie. KAS leefde enigszins boven zijn stand. De handel heeft in het najaar nauwelijks product ingekocht. Er was veel terughoudendheid. Daarbij werd ureum ook lange tijd goedkoper. Redenen voor Triferto om de KAS-prijs naar beneden bij te stellen De voorzichtig gestegen kunstmestkostprijs van eind 2019, vooral door een lichte stijging van de olieprijs, had hier geen invloed op.

Ondertussen is de boerenvraag naar kunstmest zeer karig. Akkerbouwers en veehouders roeren zich niet. Ze zitten tussen de voorverkoop en het strooiseizoen in. KAS blijft voorlopig weer een tijdje in prijs gelijk.

Lees verder onder de grafiek.

Kalizout

Op de kalimarkt gingen de prijzen ook omlaag. Nadat kalizout 60% begin november al € 0,50 goedkoper werd, volgde medio december opnieuw zo’n prijsdaling. Kali noteert zo € 32,70 per 100 kg. Sindsdien is er rust op de markt. De handel verwacht op de langere termijn – in het tweede kwartaal – echter opnieuw een prijsdaling. Kali-fabrieken drukken al lange tijd kunstmatig het aanbod, maar dat lijkt weinig effect te sorteren. De prijzen stegen april 2019 voor het laatst. De kalimarkt is een aanbodmarkt.

De markt voor tripel superfosfaat dan. Deze staat ook enigszins onder druk, maar na de forse prijsdaling van eind oktober veranderde niets meer aan de prijs. Begin januari noteert tripel superfosfaat nog € 37,90 per 100 kg. Een jaar geleden lagen de prijzen voor deze meststof bijna € 3 hoger.

Prognose: KAS en kali ongewijzigd.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer