KAS door de grens van € 20 heen

De kunstmestmarkt noteert deze week stabiele prijzen. KAS wordt op termijn wel opnieuw duurder.

De kunstmestmarkt is deze week enigszins op adem gekomen. Alle meststoffen blijven in prijs gelijk. Voor KAS volgt de stabilisatie na een periode van prijsstijgingen. Tussen begin augustus en het begin van deze maand werd KAS nutramon los € 1,60 per 100 kilo duurder. Daarmee werd de grens van € 20 voor het eerst weer doorbroken. KAS noteert inmiddels weer € 20,40 per 100 kilo. Het prijsverschil met vorig jaar blijft niettemin fors. Toen noteerde deze meststof € 23,80 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto).

Prijsdruk op kalimarkt

Dat prijsverschil kan echter nog wel wat kleiner worden. Dat heeft niet met de vraag te maken. Het strooiseizoen is immers voorbij en in de voorverkoop worden niet overdreven veel zaken gedaan. De onbalans op de kunstmestmarkt wordt vooral veroorzaakt door een op dit moment vrij dure ureummarkt, maar bovenal een krap aanbod in West-Europa.

De fabrieken hebben in de afgelopen periode niet altijd op volle toeren gedraaid en toen de KAS-prijzen laag waren, is ook meer product geëxporteerd. Daarbij komt dat de handel zijn positie niet altijd even goed heeft afgedekt. Dat de energieprijzen de laatste anderhalve week iets omlaag zijn gegaan, biedt hier onvoldoende tegenwicht aan. KAS kan nog wat verder in prijs stijgen.

Op de kalimarkt blijven de prijzen deze week dus ook gelijk, maar voor deze meststof geldt dat er juist prijsdruk is. Vorige week ging maar liefst € 1 van de notering af. Kalizout 60% noteert nog maar € 29,20 per 100 kilo. Het contrast met een jaar geleden is behoorlijk groot. Toen werd voor deze meststof in september € 33,70 per 100 kilo betaald. De kalimarkt blijft ook licht onder druk staan, al zullen de prijzen niet direct opnieuw dalen.

Markt iets beter in balans

Voor tripel superfosfaat 45% geldt dat de markt iets beter in balans is dan enkele weken geleden. Deze meststof noteert ongewijzigd € 36,70 per 100 kilo. Net als bij kali werd vorig jaar rond deze tijd fors meer betaald: € 39,40 per 100 kilo.

Prognose: KAS eerst stabiel, daarna duurder.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.