KAS eind april opnieuw in prijs gestegen

De prijsstijging is opmerkelijk, omdat de eerste strooironde achter de rug is. Foto: Peter Roek
De prijsstijging is opmerkelijk, omdat de eerste strooironde achter de rug is. Foto: Peter Roek

KAS werd in april nog duurder. Het prijsverschil met vorig jaar is opgelopen tot € 7,60 per 100 kilo.

De kunstmestmarkt is dit voorjaar anders dan anders. Normaal gesproken neemt de vraag naar KAS in deze periode af en dalen de prijzen. Vorig jaar zakte de prijs tussen eind maart en eind april van € 22,90 naar € 21,30 per 100 kilo. Dit voorjaar kwam er eind april gewoon nog € 1 bij de prijs op. KAS noteert zodoende € 28,90 per 100 kilo. In jaren was dit product niet zo duur.

De prijsstijging is opmerkelijk, omdat de eerste strooironde achter de rug is. Door het koude weer is de eerste maaibeurt vaak ook al naar achteren geschoven. De vraag naar KAS zou beperkt moeten zijn. Dat is ook het geval, maar andere factoren wegen zwaarder. Ten eerste zijn de voorraden bij de industrie zeer klein. Ten tweede is ureum – waarmee KAS een correlatie heeft – nog altijd duur. Ten derde zitten de graanprijzen weer flink in de lift. Dat stuwt mondiaal de vraag naar kunstmest. Ten vierde zijn er de grondstofkosten. Ammoniak is in prijs gestegen en hetzelfde geldt voor olie. De prijs van een vat ruwe Brent-olie steeg deze maand van $ 62 tot ruim $ 66 per vat (bron: oil-price.net). Het ligt niet voor de hand dat de KAS-prijs nog verder doorstijgt, maar de traditionele prijsdaling in het voorjaar is duidelijk naar achteren geschoven.

Kalimarkt

Op de kalimarkt zijn de prijzen afgelopen week ook iets verhoogd. Er kwam € 0,30 bij de prijs op. Kali noteert nu € 29,30 per 100 kilo. Dat is in tegenstelling tot KAS minder dan een jaar geleden betaald werd. Toen noteerde deze meststof € 31,60 per 100 kilo. Die lagere prijs zorgt voor iets meer animo om dit product in te slaan.

De meest opvallende prijsstijging vond plaats op de fosfaatmarkt. Hier explodeerde de prijs. Er kwam bijna een tientje bij de notering op. Tripelsuperfosfaat noteert nu € 48,20 per kilo. Dit is echter vooral een prijscorrectie, omdat deze meststof maandenlang niet meesteeg met de mondiale variant DAP. De verwachting is bovendien dat fosfaat straks weer goedkoper wordt.

Prognose: KAS stabiel.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen