KAS noteert nog altijd € 22,90

02-03-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Ook in deze fase van het seizoen gebeurt er weinig op de kunstmestmarkt. De prijzen zijn al weken stabiel.

 

In de afgelopen maand is er weinig veranderd op de kunstmestmarkt. Na een rustige voorverkoop volgde de traditionele tussenfase. In februari zijn praktisch geen zaken gedaan. Ook nu is het nog altijd wachten op de eerste kunstmestgift. Pas over een week zullen de meeste veehouders en akkerbouwers weer kunstmest gaan inslaan. Dat is – net als in 2019 – relatief vroeg. Vorstperiodes zijn er nauwelijks geweest.

Prijzen lager dan vorig jaar

De prijzen liggen begin maart wel aanzienlijk lager dan vorig jaar. KAS Nutramon los noteert al meer dan twee maanden lang ongewijzigd: € 22,90 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto). Vorig jaar lag die prijs € 3 hoger. Al volgde toen al vroeg in het voorjaar – begin april – een prijsdaling.

Weinig verandering in prijs

Op dit moment zal er niet veel aan de prijs veranderen. De markt is relatief in balans. Wel kan de kostprijs voor kunstmest een fractie lager worden. Qua energie is vooral olie goedkoper geworden. Begin februari noteerde een vat ruwe Brent-olie al vrij laag: omgerekend € 51 per vat. Echter, begin deze maand noteert deze olie omgerekend nog maar € 45 per vat.

De andere meststoffen varen ook een stabiele prijskoers. Kali laat hetzelfde patroon als KAS zien. Kalizout 60% werd eind 2019 nog een halve euro goedkoper, maar sindsdien veranderde er niets meer aan de prijs van € 32,70 per 100 kilo. Dat is € 0,50 minder dan vorig jaar betaald werd.

Verschil kan groter worden

Dat verschil kan op termijn groter worden. Vorig jaar werd kali begin april iets duurder, terwijl de prijzen nu licht onder druk staan. Het aanbod is namelijk groter dan de vraag. Al wordt dat nu nog gecompenseerd doordat fabrieken qua productie enigszins op de rem trappen.

Tripel superfosfaat dan. Deze meststof noteert eveneens stabiel. Het prijsniveau is al maanden € 37,70 per 100 kilo. Daar lijkt voorlopig ook weinig aan te veranderen. Het prijsverschil met vorig jaar maart is wel vrij groot. Toen noteerde tripel superfosfaat € 40,90 per 100 kilo.

Prognose: ongewijzigd.

 

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer