KAS-notering niet in beweging te krijgen

11-11-2019 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

Handel heeft relatief voldoende product in huis en de boer koopt niet. De kunstmesthandel staat stil.

De afgelopen maand is relatief weinig veranderd op de kunstmestmarkt. Er gebeurt nagenoeg niets. Handelaren hebben voldoende product en hebben hun zaakjes redelijk op orde en boeren slaan bijna geen kunstmest in. In de voorverkoop hebben akkerbouwers en veehouders maar mondjesmaat zaken gedaan. Handel en boeren hebben elkaar een beetje in een houdgreep.

Als gevolg hiervan is de prijs van KAS Nutramon (los) al maandenlang niet in beweging te krijgen. Groothandel Triferto noteert sinds eind juli € 23,80 per 100 kilo voor KAS. Dit product is nu ook al een tijdje goedkoper dan vorig najaar. Toen werd KAS, aangejaagd door een sterk stijgende ureumprijs, in de tweede helft van 2018 krap € 6 duurder en werd het jaar afgesloten met € 25,85 per 100 kilo. Zo’n prijs is dit jaar zeker niet aan de orde. De grens van € 24 wordt niet meer doorbroken.

Lees verder onder de grafiek.

Ureum

Hier zijn meerdere reden voor. De belangrijkste is dat ureum dit jaar een totaal andere koers vaart. De prijzen voor dit product gingen in de tweede helft van 2019 juist omlaag en blijven nu een beetje hangen. Daardoor is er al geen enkele reden om de KAS-prijs te verhogen. Daarbij komt dat de kostprijs voor het maken van kunstmest relatief laag blijft. Gas en ammoniak zitten op een vrij stabiel prijsniveau, terwijl olie in de afgelopen maand maar een fractie duurder is geworden. De prijs van € 23,80 lijkt ook de laatste notering van 2019 te worden.

Lees verder onder de grafiek.

Tripel superfosfaat

Op de kalimarkt is lichte prijsdruk. Het aanbod is voor het eerst sinds tijden iets groter dan de vraag. In week 44 werd de prijs van kalizout 60% met een halve euro naar beneden geschroefd: € 33,20 per 100 kilo. Dat is nog wel € 1,50 meer dan vorig jaar rond deze tijd. Tripel superfosfaat moest in week 44 ook een prijsdaling toestaan. Voor deze meststof wordt nu € 37,70 per 100 kilo betaald. Dat is maar liefst € 1,50 minder dan in oktober.

Prognose: KAS stabiel.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer