Doorgaan naar artikel

KAS-prijs daalt na drukke maand naar € 21,80

Akkerbouwer vult zijn kunstmeststrooier met KAS uit een big bag. - Foto: Koos van der Spek

Akkerbouwer vult zijn kunstmeststrooier met KAS uit een big bag. - Foto: Koos van der Spek

Maart was druk qua kunstmesthandel. Dat compenseerde het rustige najaar. De gevolgen van corona zijn (nog) relatief beperkt.

Maart was een behoorlijke drukke maand in de kunstmesthandel. De meeste kunstmest ligt nu wel op de wintertarwe. Er is ook veel product geleverd. Veel meer dan vorig jaar. Dat had vooral met afgelopen najaar te maken. Toen sloegen akkerbouwers en veehouders weinig product in. Dat gebrek aan handel wordt nu gecompenseerd. Een andere oorzaak van de extra vraag is de vele regenval van februari en de eerste helft van maart. Daardoor zijn veel nutriënten weggespoeld. Al betwijfelen handelaren of dit echt veel invloed heeft gehad op de vraag.

Feit is dat de kunstmestprijzen lange tijd ongewijzigd bleven. KAS noteerde ruim 3 maanden lang € 22,90 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto). Pas deze week kwam daar verandering in. De KAS-notering daalde naar € 21,80 per 100 kg.

Lees verder onder de grafiek.

Energieprijzen staan onder druk

De prijzen liggen nu fors lager dan eind maart 2019 toen € 25,90 werd betaald. Vanaf toen gingen de prijzen naar beneden en hetzelfde scenario ligt nu ook in het verschiet. Ook al omdat de energieprijzen onder druk blijven staan. De enige onzekere factor is het coronavirus. Dat virus raakt de Nederlandse kunstmestmarkt op dit moment nog beperkt. Alleen laad- en levertijden zijn langer. In Noordwest-Frankrijk en België is dat anders. Daar hebben fabrieken al vaker productieproblemen doordat personeel zich ziek meldt.

Prijzen kali

De kaliprijzen staan ook enigszins onder druk. Medio maart werd kalizout 60% € 1,10 goedkoper: € 31,60 per 100 kilo. Sindsdien bleven de prijzen gelijk, maar het is een wat wankel evenwicht. Het aanbod is al een tijdje groter dan de vraag. Het prijsverschil met vorig jaar is ook verder opgelopen. Eind maart 2019 noteerde kali € 33,70 per 100 kilo.

Lees verder onder het grafiek.

Tripel superfosfaat

Voor tripel superfosfaat is dat precies andersom. Deze meststof werd juist duurder. Medio maart kwam er een halve euro bij de prijs op, tot € 38,20 per 100 kilo. Vorig jaar rond deze tijd werd tripel superfosfaat juist goedkoper. Toen noteerde de meststof € 40,40 per 100 kilo.

Prognose: KAS goedkoper, afhankelijk van ontwikkelingen rondom corona.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin