Doorgaan naar artikel

KAS-prijs zakt richting € 30 per 100 kilo

In deze dalende kunstmestmarkt hebben boeren geen haast om product in te slaan. - Foto: Peter Roek premium

In deze dalende kunstmestmarkt hebben boeren geen haast om product in te slaan. - Foto: Peter Roek

De kunstmestprijzen blijven dalen. Er is nauwelijks vraag en producenten moeten toch wat van hun voorraad af.

De kunstmestprijzen blijven naar beneden gaan. Deze week noteert KAS € 1 lager en komt zo uit op € 33,80, ruim € 15 minder dan begin maart. Het contrast met vorig jaar is enorm groot. Toen piekte de KAS-prijs juist op € 97,30 per 100 kilo. KAS is nog een paar euro duurder dan in het voorjaar van 2021. Toen werd € 28,90 per 100 kilo betaald (bron: groothandel Triferto).

Grotere voorraden kunstmest

De boerenvraag naar KAS is al langere tijd zeer beperkt. In een dalende markt heeft niemand haast om te kopen. Alleen wat nodig is, wordt ingeslagen. Daarbij zijn de voorraden van kunstmestproducenten, ook al draaien ze zeker niet op volle toeren, groter geworden en daar moeten ze toch wat van af. Ook dat drukt de prijs.

Ureum blijft daarnaast een belangrijke factor. Europese kunstmestproducenten hebben misschien wel te lang onderschat dat Europa veel ureum importeerde ten koste van het dure KAS. Om toch concurrerend ten opzichte van ureum te blijven, wordt de KAS-prijs nu ook wat naar beneden bijgesteld.

Effect gasprijs op KAS

Dan is er nog de gasprijs. Die ligt met € 0,42 per kuub voor het eerstkomende kwartaal opnieuw iets lager dan een maand eerder (bron: TradeGas). Al deze factoren zorgen ervoor dat KAS nog iets verder in prijs kan dalen. Een prijs van € 30 per 100 kilo komt voorzichtig in beeld.

Kali wordt deze week, na de scherpere prijsdaling in week 16, € 1 goedkoper en noteert € 69,60 per 100 kilo. Dat is nog altijd een fractie meer dan vorig jaar. De prijzen op de Europese kalimarkt zijn in vergelijking met de rest van de wereld erg hoog.

In Zuid-Amerika en Azië wordt aanzienlijk minder betaald. De verwachting is dan ook dat de kaliprijzen de komende weken verder zullen dalen. Datzelfde geldt voor de fosfaatprijzen. Al zijn de prijzen daar dit jaar al wat sterker onderuitgegaan. Tripel superfosfaat noteert deze week € 2,50 lager en komt uit op € 75,60 per 100 kilo. Vorig jaar werd € 82,60 voor deze meststof betaald.

Prognose: dalende prijzen

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin