KAS stabiel op € 18,80, kali goedkoper

De bodem lijkt bereikt op de kunstmestmarkt. Ureum werd onverwacht duurder en de olieprijs zit weer wat in de lift.

Er is een voorzichtige kentering op de kunstmestmarkt. De prijzen gingen lange tijd flink onderuit, maar de laatste weken is er stabiliteit. Tussen begin april en begin juni ging er ruim € 4 van de KAS-notering af, maar daarna was de bodem toch echt bereikt. KAS nutramon (los) noteert deze week opnieuw ongewijzigd: € 18,80 per 100 kilo. Vorig jaar werd de bodem veel sneller bereikt en gingen de prijzen eind mei alweer iets omhoog. Het prijsverschil met 2019 is in mei en juni dan ook behoorlijk opgelopen. In week 26 van vorig jaar was KAS maar liefst € 4,60 per 100 kilo duurder. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

Lees verder onder de grafiek.

Olieprijs

De kentering op de markt heeft niet zozeer met gas en ammoniak te maken. Die prijzen zijn nog altijd zeer laag. Voor olie is dat anders. Midden in de coronacrisis, medio april, bereikte de olieprijs een dieptepunt met omgerekend € 18 voor een vat ruwe Brent-olie. Inmiddels is die prijs opgelopen tot € 37 per vat. Corona drukt kortom een minder grote stempel op de markt. Belangrijker is de wat onverwachte extra vraag naar ureum. Mondiaal gezien zijn er duurdere tenders geweest. Dat kan ook enigszins invloed op de KAS-prijs hebben. De industrie zinspeelt op een lichte prijsstijging van deze meststof in juli en anders augustus.

Voor kali is de situatie anders. Deze week wordt kalizout 60% € 1 goedkoper: € 30,20 per 100 kilo. Dat is inmiddels € 3,50 minder dan een jaar geleden betaald werd.

Lees verder onder de grafiek.

Stabiele prijs tripel superfosfaat

De huidige prijsdaling past in het beeld van dit jaar; af en toe iets van de prijs af. Op de kali-markt is het aanbod namelijk groter dan de vraag. Vooral de grotere spelers, zoals Rusland en Canada, hebben hun productiecapaciteit opgeschroefd en daardoor blijft de kaliprijs onder druk staan.

Tripel superfosfaat noteert het hele jaar al redelijk stabiel. Ook nu veranderde er niets: € 38,20 per 100 kilo. Voor deze meststof werd vorig jaar nog € 40,40 betaald.

Prognose Vooralsnog stabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.