KAT-certificering EWN Eiercentrale ingetrokken

06-08-2020 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

De KAT-certificering van EWN Eiercentrale is ingetrokken. Dat bevestigt Maria Große Böckmann, woordvoerder namens KAT. “Dit bedrijf is niet langer bevoegd om het KAT-zegel te dragen”, zo laat ze weten.

EWN Eiercentrale leverde 3 sterren Beter Leven-eieren aan supermarktketen Coop, die afkomstig waren van een pluimveebedrijf waar enkele weken eerder de stallen waren afgebrand. De eieren zouden gestempeld zijn met een tenminste-houdbaar-totdatum (THT-datum) die de wettelijke termijn van 28 dagen overschrijdt. Het bedrijf moet daarvoor voorkomen bij het tuchtgerecht van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ).

Gevolgen voor EWN Eiercentrale en legpluimveehouders

Het is op dit moment niet duidelijk welke gevolgen het intrekken van de KAT-erkenning heeft voor EWN Eiercentrale en de legpluimveehouders die eieren leveren aan dit pakstation. De KAT-woordvoerder bevestigt dat een meerderheid van de Duitse handelaren in levensmiddelen van hun leveranciers verwacht dat zij een geldige KAT-certificering hebben.

Geen reactie

EWN Eiercentrale gaat niet in op telefonische en schriftelijke verzoeken om een reactie. KAT gaat ook niet in op verdere vragen over onder meer in hoeverre het intrekken van de certificering al dan niet herroepelijk is en verwijst door naar de onderneming uit Barneveld.

Eieren gewoon opgehaald

Voor zover bekend worden de eieren van de legpluimveehouders die normaal gesproken leveren aan EWN Eiercentrale gewoon opgehaald. Het is niet duidelijk hoe het pakstation de afzet heeft geregeld.

‘Fout van pakstation’

“Dit is natuurlijk geen goede zaak. Dit pakstation heeft een fout gemaakt en moet het vertrouwen van zijn afnemers én leveranciers terugwinnen. De pluimveehouders hebben niets fout gedaan. Hun eieren voldoen gewoon aan alle eisen. Daaraan mankeert niets”, zo reageert Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer