Doorgaan naar artikel

Keep Food Simple wil reststroom uit voeding beter benutten

Keep Food Simple wil dat reststromen uit de voedingssector beter worden benut.

Keep Food Simple is erin geslaagd om door fermentatie van uitgesorteerde tomaten een halffabricaat te maken. Daar kunnen nieuwe tomatenproducten van worden gemaakt. Foto: Foto: Atelier 69 premium

Keep Food Simple is erin geslaagd om door fermentatie van uitgesorteerde tomaten een halffabricaat te maken. Daar kunnen nieuwe tomatenproducten van worden gemaakt. Foto: Foto: Atelier 69

Keep Food Simple wil dat reststromen uit de voedingssector beter worden benut. “Zo leveren we een bijdrage aan een duurzamere en gezondere voedselvoorziening.”

Bij de voedselproductie komen veel reststoffen vrij, die nu een bestemming vinden in veevoer, compost, de vergister of zelfs worden verbrand. De non-profit organisatie Keep Food Simple vindt dat zonde en heeft daarom als doel om die reststoffen een nieuwe bestemming te geven in de humane voeding. Want veel reststoffen bevatten waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. De stichting heeft een netwerk in de voedingsindustrie en kennisinstellingen opgebouwd en brengt deskundigen bij elkaar in projecten om reststromen beter te benutten.

Soorten vezels

Veel reststoffen bevatten vezels, die goed zijn voor de gezondheid. Niet alle vezels zijn hetzelfde, zei Fons Voragen, vicevoorzitter van Keep Food Simple en voormalig hoogleraar Levensmiddelenchemie, vorige week op de Food Technology-beurs in Den Bosch. “Elke soort vezel heeft zijn eigen effect op het immuunsysteem en de gezondheid. Daarom gaat Keep Food Simple een onderzoek opzetten in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. We willen aantonen dat het toevoegen van verschillende soorten vezels aan voedingsmiddelen een positief effect heeft op het bacterieleven in de dikke darm en dus tot een betere gezondheid leidt. En we willen weten welke combinaties van vezels het meeste effect hebben.”

Kastomaten

Een van de projecten waar Keep Food Simple aan werkt, betreft kastomaten. Volgens Voragen produceert Nederland jaarlijks bijna 1 miljoen ton kastomaten. “Daarvan wordt 1 tot 2% uitgesorteerd vanwege uiterlijke gebreken, terwijl dat goede tomaten zijn. Keep Food Simple is erin geslaagd via fermentatie een halffabricaat te produceren met een goede smaak en houdbaarheid. Daar kunnen nieuwe tomatenproducten van worden gemaakt.”

Project met cichoreiwortels

Ook bij paprika’s gaat zo’n 2% verloren vanwege uiterlijke gebreken. Volgens Voragen werkt Keep Food Simple aan een project om ook die paprika’s een nieuwe bestemming als voedsel te geven. “En we werken aan een project met cichoreiwortels. Uit de wortels wordt de voedingsvezel inuline gewonnen. De restfractie van de cichoreiwortel bevat echter nog steeds inuline en vezels. Daar willen we meer mee doen.”

Bij kool dat wordt verwerkt tot zuurkool gaat zelfs 15 tot 20% van de plant verloren, zegt Voragen. “Dat zijn de stengels en andere harde delen. Door een enzymatische behandeling maken we deze harde delen zacht, zodat ze toepasbaar worden in voeding.”

Pesto’s ontwikkeld

Voorzitter Peter Folstar, tevens een van de oprichters van Keep Food Simple, noemt andere voorbeelden van reststromen die bruikbaar zijn in de voedingsindustrie. “Bij artisjokken wordt slechts 15% van de plant gebruikt. Via onze stichting is op basis van de stengels een aantal smaakvolle en gezonde pesto’s ontwikkeld. Deze pesto’s worden inmiddels op de markt gezet. Keep Food Simple heeft ook projecten lopen voor peulvruchten, walnoten, hazelnoten, haver en bierbostel.”

Keep Food Simple is in 2016 opgericht. Folstar: “We streven naar minder bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen die ook de gezondheid van mensen bevorderen. Keep Food Simple vertaalt wensen en vragen uit de markt naar projectinitiatieven. Zo leveren we een bijdrage aan een duurzamere en gezondere voedselvoorziening.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin