Doorgaan naar artikel

Kellogg zet stakende werknemers op straat

Kellogg heeft 1.400 werknemers na een langdurige staking op straat gezet.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Ontbijtgranen. Foto: Canva premium

Ontbijtgranen. Foto: Canva

De Amerikaanse fabrikant van ontbijtgranen Kellogg heeft 1.400 werknemers na een langdurige staking op straat gezet.

Kellogg en de bonden hadden wel een akkoord bereikt over een loonsverhoging, maar dat werd door de werknemers verworpen. De arbeiders in de Amerikaanse fabrieken van Kellogg zijn al sinds begin oktober aan het staken om een loonsverhoging af te dwingen. Zij vinden dat ze gedurende de hele coronapandemie lange uren – soms zeven dagen en tot 80 uur per week – hebben gedraaid om de productie op gang te houden, maar daarvoor behalve mooie woorden geen enkele waardering ontvingen van het bedrijf.

Loonsverhoging jaarlijks van 3%

Met de actie protesteerden ze ook tegen een plan om nieuwe werknemers lager in te schalen dan al langer bij Kellogg werkende collega’s. “Een jaar geleden waren we helden, nu zijn we vergeten”, aldus Trevor Bidelman wiens familie al vier generaties bij het bedrijf werkt. Kellogg en de bonden bereikten vorige week een voorlopig akkoord met een jaarlijkse loonsverhoging van 3%, maar daar zag een meerderheid van de werknemers niets in.

Ontslag 1.400 werknemers

“Onze leden hebben gesproken, de staking gaat door”, aldus voorzitter Anthony Shelton van de betrokken vakbond BCTGM. De directie besloot daarop echter alle 1.400 betrokken medewerkers te ontslaan. “Het is niet het resultaat waar we op hadden gehoopt, maar we moeten nu de nodige stappen zetten om de continuïteit te waarborgen”, zegt directeur Noord-Amerika Chris Hood.

Krapte op arbeidsmarkt

Het foodbedrijf probeert nu nieuwe werknemers aan te trekken, maar dat wordt gezien de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt moeilijk geacht. Kellogg heeft zijn klanten in de VS tot nu toe grotendeels kunnen bedienen door kantoorpersoneel aan de band te zetten en producten uit zijn buitenlandse fabrieken aan te voeren. Het bedrijf heeft onder meer een fabriek voor ontbijtgranen vlakbij Manchester en produceert verder ook Pringles in een vestiging in Mechelen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin