Doorgaan naar artikel

Kern van koolzaad maakt broodmix uniek

Geüpdatet op:
Achtergrond
Food
Erik Ligtenberg van Sonneveld en Annie Kleverkamp van Colzaco eten van het koolzaadbrood. - Foto: Sonneveld

Erik Ligtenberg van Sonneveld en Annie Kleverkamp van Colzaco eten van het koolzaadbrood. - Foto: Sonneveld

Koolzaadtelersvereniging Colzaco levert grondstoffen voor een broodmix aan ingrediëntenproducent Sonneveld. Het levert een onderscheidend product op voor Sonneveld. En Colzaco boort een nieuwe afzetmarkt aan.

Koolzaadolie wordt vaker gebruikt om brood mee te bakken. Maar de koolzaadkern verwerken in brood, dat is iets nieuws. Het heeft Sonneveld en Colzaco een halfjaar gekost om zo’n broodmix met koolzaadolie en gemalen koolzaadkern te ontwikkelen. Colzaco levert als koolzaadtelersvereniging de koudgeperste koolzaadolie en de gemalen koolzaadkern aan Sonneveld. De ingrediëntenleverancier voor de bakkerijsector maakt er een broodmix van dat bakkers kunnen gebruiken om brood mee te bakken.

Koolzaadolie wordt wel vaker toegepast in brood, maar wij voegen daar gemalen koolzaadkern aan toe

Idee via Foodvalley

Sonneveld kwam via de voedingsvernieuwingsorganisatie Foodvalley op dit idee, zegt accountmanager Erik Ligtenberg van Sonneveld. “Foodvalley wees ons op Brassica, de koolzaadolie die Colzaco op de markt brengt. Koolzaadolie wordt wel vaker toegepast in brood, maar wij voegen daar gemalen koolzaadkern aan toe. Dat is nieuw. Het geeft in combinatie met de olie een speciale zonnige smaak aan het brood met een korte afbeet zonder droog te zijn. Het brood krijgt er een romige gele kleur van.”

Onderscheidend product

De nieuwe broodmix is getest in het European Bakery Innovation Centre van Sonneveld in Papendrecht. Ligtenberg: “Daar ontwikkelen en testen we nieuwe broodmixen. We kijken eerst naar de grondstof. Die moet voldoen aan de specificaties van ons, van de bakkerijsector en van de retail. Ook een voorwaarde is dat het een onderscheidend product moet opleveren.”

Regionaal geteeld en verwerkt

Sonneveld kiest voor Colzaco als leverancier omdat het koolzaad regionaal wordt geteeld en verwerkt. Ligtenberg: “We willen het regionale behouden. Maar we gaan de broodmix wel landelijk verkopen.”

Eiwittransitie

Sonneveld is onderdeel van het Noorse Orkla Food Ingredients. Colzaco (Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost-Nederland) is een vereniging van 120 boeren die koolzaad telen in onder andere Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland. Colzaco coördineert voor haar leden de teelt, verwerking en afzet van het lokale koolzaad. De koolzaadolie uit de eerste persing wordt onder het merk Brassica koolzaadolie verkocht in de supermarkt en groothandel. Als het zaad is geschild en de olie eruit is geperst, blijft de koolzaadkern over. Colzaco verkoopt dat tot nu toe als veevoer, zegt voorzitter Erik Schieven. “We willen de koolzaadkern, dat overblijft na het persen, beter verwaarden. Sonneveld wilde een product dat onderscheidend is. Zo spelen we samen in op de eiwittransitie die gaande is.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin