Kerst en lockdown stuwen vraag naar tafeleieren

18-12-2020 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

Pasen heeft de naam, maar kerst is al jaren goed voor een zeker zo grote opleving van de eierverkoop.

Vooral omdat er in de wintertijd meer gebakken wordt. En in bijna elk recept komen eieren voor. Dit jaar is dat zeker het geval. Door de lockdown zijn mensen thuis, ze hebben tijd en zeker bij gezinnen met kinderen is bakken een aangename tijdsbesteding.

De vraag naar eieren is deze week dan ook groot. Vooral op de Duitse markt vliegen de eieren de winkel uit. De vraag naar biologische en Freiland-eieren is groter dan het aanbod. En ook de voorraad van scharreleieren verdampt als sneeuw voor de zon, volgens sommige pakstations.

Dat is terug te zien in de noteringen. Na weken van voortkabbelen komt er eindelijk beweging. De NOP richtprijs stijgt voor eieren boven 48 gram met dubbele cijfers. De notering voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt met 20 cent naar € 6,57 per 100 stuks. 100 witte van dat gewicht plussen 23 cent en komen op € 6,06. Maar ook Barneveld en Amsterdam laten soortgelijke stijgingen zien.

Tweedeling in de markt

Evengoed is er wel een scherpe tweedeling in de markt. Met de harde lockdown is de vraag vanuit de horeca en foodservice weer gedaald tot het nulpunt. Afzet via dat kanaal is daarmee lastiger geworden. De prijzen van kooi-eieren veren daardoor niet op. De NOP richtprijs voor kooi-eieren houdt zijn licht stijgende lijn vast, maar weet ook niet meer dan 0,6 cent bij te boeken. De notering komt daarmee op € 0,661 per kilo. Scharreleieren voor de industrie stijgen wel wat harder. Die boeken bijna 2 cent bij en komen daarmee op € 0,746 per kilo.

Markt op kantelpunt

De verwachtingen over hoe de eiermarkt zich na de kerst zal doorontwikkelen, lopen wat uiteen. Sommige pluimveehouders en handelaren zijn positief. De voorraden worden opgeruimd en de vraag naar tafeleieren zal ook begin volgend jaar hoog blijven. Zij hebben het gevoel dat de markt op een kantelpunt zit. Van een klein overschot naar een vraagmarkt en ze hebben het gevoel dat dat effect aanhoudt.

Anderen zijn voorzichtiger omdat door corona een deel van de markt uitgeschakeld is. De supermarkten trekken wel, maar de totale markt is daarmee minder veerkrachtig als andere jaren. Zij steken daarom de vlag nog niet uit.

Voor volgende week is iedereen het er echter over eens dat de sterke vraag naar tafeleieren de markt zal domineren.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.