Kerstreces domineert varkensmarkt

21-12-2022 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Deze week verandert er niets aan de varkensmarkt. De luwe periode na kerst is er nu al. Varkens die nu geslacht worden, liggen pas na de kerst in de winkel. In de verwerkende industrie is door vakanties ook minder vraag. De behoefte aan varkens is daardoor navenant lager. Deze week slachten slachterijen 15% minder dieren, volgende week draaien slachterijen maar op halve kracht.

Aan de prijs verandert deze week niets. Nadat DCA zijn Beursprijs onveranderd hield op € 1,92 en ook Vion (€ 2,02) zijn notering ongemoeid liet, blijven ook de noteringen van Compaxo en Van Rooi Meat deze week staan. De notering voor beide slachterijen blijft € 1,79 per kilo. Datzelfde gebeurt in Duitsland. Daar blijft de Vereinigungspreis hangen op € 2 per kilo en hanteren ook de grote Duitse slachterijen dit als basisprijs.

Relatieve rust valt op

De relatieve rust valt extra op omdat er dit jaar in de aanloop naar de feestdagen volop is geslacht. Het aantal slachtingen lag meerdere weken boven de 320.000 per week en piekte zelfs in week 46 naar 343.547 varkens. Voordeel is dat daardoor in deze luwe periode geen varkens boven de markt hangen. Slachterijen zijn ‘bij’ en de slachtgewichten zijn ook op een normaal niveau.

Slachterijen waarschuwen voor te veel optimisme

Toch waarschuwen slachterijen voor te veel optimisme. Wie denkt dat er minder varkens in Europa zijn en dat daardoor de prijs in het nieuwe jaar gaat stijgen, kan van een koude kermis thuiskomen. Ze maken zich zorgen om de andere stemming die op de vleesmarkt heerst. Dat verwerkers minder doen rond de feestdagen is niet vreemd, maar ook de retailafzet staat wat onder druk. Ze leiden dat af uit het aantal slachtingen van Beter Leven varkens dat daalt, maar ook aan de groeiende hoeveelheid vlees die ze in opslag hebben voor supermarkten.

Onderhandelingen China

De moeizame onderhandelingen met China over de afzet en prijs van bijproducten is een andere indicator. Het leveren van vleesdelen is dan niet aan de orde. ‘Het orderboek voor januari is veel te dun gevuld’, zo klinkt het.

Handelaren merken de teruggang in de vraag naar Beter Leven varkens nog niet. Sommigen zeggen zelfs deze week nog meer dieren dan anders te leveren.

Prognose: stabiele prijs

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer