Kerstverkopen stuwen varkensprijs op

20-11-2019 | |
Foto: Van Assendelft - Foto: Van Assendelft Fotografie
Foto: Van Assendelft

Het optimisme op de varkensmarkt houdt aan. De handel loopt vlot en ook deze week stijgen de prijzen.

Stuwende kracht achter de prijsstijging is de grote vraag uit Azië. In de aanloop naar het Chinese nieuwjaar is de vraag extra groot. Volgens exporteurs hebben de Chinezen hun spullen daarvoor wel ongeveer ingeslagen en verplaatst het krachtenspel zich naar de Europese markt. Die is nu gefocust op de kerstbevoorrading. En doordat de verwerkende industrie veel heeft gewerkt vanuit de eigen voorraden en slechts mondjesmaat heeft bijgekocht, zijn deze voorraden beperkt en moet er nu een inhaalslag gemaakt worden. Daardoor kunnen slachterijen prijsverhogingen doorberekenen. De prijzen van vleesonderdelen stijgen al enkele weken.

Dat geeft aan de inkoopkant ruimte om te verhogen. De meeste Nederlandse vleesvarkensnoteringen stijgen deze week 4 cent. Die plus zorgt er bij Vion voor dat de notering de magische grens van € 2 doorbreekt. De varkensprijs van Vion bedraagt deze week € 2,02 per kilo. Dat is € 1,85 exclusief btw. Ook andere slachterijen plussen 4 cent. Van Rooi Meat komt daarmee op het ronde getal van € 1,80 per kilo. Compaxo zit daar een cent onder op € 1,79. De +4 brengt Pali Groep inclusief btw uit op € 1,97. Dat is € 1,81 exclusief btw. De DCA Beursprijs stijgt 3 cent en staat deze week op € 1,84 per kilo.

Koerswijziging

De Duitse varkensmarkt trekt met een prijsstijging van 6 cent in één keer het gat met Nederland weer dicht. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote Duitse slachterijen stijgen van € 1,89 naar € 1,95 per kilo geslacht gewicht. Na ruim 3 maanden op een vlakke lijn genoteerd te hebben, blijkt de koerswijzing daarmee nu echt door te zetten. Vorige week steeg de Duitse varkensprijs ook al 4 cent. Daarmee staat de Duitse varkensprijs bijna € 0,60 per kilo hoger dan vorig jaar om deze tijd.

En met de aanloop naar kerst is er geen reden om aan te nemen dat de huidige positieve stemming op de varkensmarkt niet zal aanhouden. Zolang de varkenspest weg blijft, lijken de komende weken omhoog te gaan.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer