Keten Varken op z’n Best telt 114 varkensboeren

06-07-2021 | |
Stan Quinten, commercieel manager van Best Star Meat, de ketenregisseur van Varken op z'n Best. - Foto: Bert Jansen
Stan Quinten, commercieel manager van Best Star Meat, de ketenregisseur van Varken op z'n Best. - Foto: Bert Jansen

De varkensvleesketen Varken op z’n Best is gegroeid van 16 naar 114 deelnemende varkensbedrijven.

Ook zijn twee nieuwe partners aangehaakt. De nieuwe partners zijn veevoederbedrijf ForFarmers en dierenartsenpraktijk De Oosthof. Dit zegt Stan Quinten, commercieel manager van Best Star Meat, dat de ketenregisseur is.

Het lag al in de bedoeling het aantal ketenpartners uit te breiden, vertelt Quinten. Dat was de wens van de varkenshouders in de keten. Quinten: “We zijn met een aantal varkenshouders gestart. Een keten bouw je samen op, zonder dat we natuurlijk overal concessies aan kunnen doen.”

Digitalisering keten

Een belangrijk onderdeel van de ketenproductie is data-uitwisseling. De Coalitie Vitale Varkenshouderij ontwikkelt daarvoor een blockchainmodel. Dit model moet de basis vormen voor digitalisering van Varken op z’n Best. Quinten heeft weinig zin om het wiel opnieuw uit te vinden. De digitalisering vraagt echter meer tijd dan gehoopt. Quinten streeft ernaar dat over een jaar de digitale snelweg voor zijn keten een feit is.

Wekelijks 18.000 varkens

Best Star Meat is onderdeel van Van Loon Group. Het bedrijf verwerkt wekelijks 18.000 varkens. Het slachten wordt uitbesteed. Zo’n 80% van het varkensvlees wordt in Nederland afgezet. De varkensvleesketen is oktober 2020 van start gegaan. De keten bestaat uit varkenshouders, twee leveranciers van genetica, drie veevoerbedrijven en drie dierenartsenpraktijken.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer