Keten voor eendenvlees start op na coronacrisis

21-07-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Bij de broederij van eendenintegratie Tomassen Duck-To in Ermelo zijn maandag 20 juli de eerste 50.000 broedeieren weer ingelegd. De eendenketen lag maanden stil vanwege de coronacrisis.

De integratie besloot eind maart voorlopig volledig te stoppen met het inleggen van broedeieren, nadat de vraag naar eendenvlees helemaal was ingestort. Eendenvlees wordt met name afgezet naar de horeca in Noordwest-Europa, en die zat vanwege de coronacrisis op slot.

Afzet van ingevroren vlees

Inmiddels komt de markt echter weer op gang, en hoewel deze volgens Duck-To Farm-directeur Erwout van Wolfswinkel nog niet op het oude niveau zit, is er wel weer sprake van een positieve(re) stemming. Op het moment wordt vlees afgezet dat was opgeslagen in de vriezers.

Het de bedoeling dat de eerste nieuwe eendenkuikens 17 augustus worden opgezet. Eind september zal er dan voor het eerst worden geslacht.

Vierde kwartaal normaal gesproken het drukste

Voorlopig zal Tomassen beginnen met het inleggen van 100.000 broedeieren in de week. Dit zal groeien tot zo’n 150.000 stuks in december. Het vierde kwartaal is het normaal het drukste kwartaal voor de eendenintegratie, vertelt Van Wolfswinkel.

Jaap Maarsingh, voorzitter van de LTO/NOP-kring eendenhouders, is blij dat er weer dieren opgezet kunnen worden. Hij spreekt wel de hoop uit dat er geen nieuwe lockdown zal komen, met alle gevolgen van dien.

Geen coronasteun voor eendenhouders

Eendenhouders, en zeker degene die voor hun inkomsten volledig afhankelijk zijn van de eendentak, werden zwaar getroffen door de maandenlange noodgedwongen leegstand. Ze verzochten landbouwminister Carola Schouten eerder om financiële steun, maar dit verzoek werd afgewezen.

Lees ook: Eendenhouder: ‘Mijn stal komt leeg door corona’

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer