Doorgaan naar artikel

Keten Zonvarken zet in op dierenwelzijn en klimaat

Geüpdatet op:
Interview
Sustainable food
Rob Nieuwenhuis, directeur bij Voerwaarts en een van de initiatiefnemers van Zonvarken in De Heurne (Gelderland). Het wordt een gesloten varkensbedrijf. - Foto: Henk Riswick

Rob Nieuwenhuis, directeur bij Voerwaarts en een van de initiatiefnemers van Zonvarken in De Heurne (Gelderland). Het wordt een gesloten varkensbedrijf. - Foto: Henk Riswick

Zonvarken is volgens de jury van Het Beste Idee van Varkensland een concept waar de varkenshouderij naar een nieuw level gaat. Initiatiefnemer Rob Nieuwenhuis verwezenlijkt zijn ideaal nu in het Gelderse De Heurne.

De eerste Zonvarkenstal is nog niet voltooid, maar de eerste varkens staan er al in. “We lopen nu tegen punten aan die we in de tweede stal gaan aanpassen. Dit bedrijf is echt het proefbedrijf, elk nieuw bedrijf wordt een betere versie”, stelt initiatiefnemer Rob Nieuwenhuis.

Waarin verschilt Zonvarken van andere kleine concepten?

“We zijn een coöperatie waar deelnemende boeren lid van worden, met op den duur eigen genetica en een eigen voerconcept. We gaan werken met een 26-wekensysteem, waarbij alle zeugen op een bedrijf twee keer per jaar in dezelfde week werpen. Na het spenen blijven de biggen tot aan de slacht in hetzelfde hok. Door dit op 13 bedrijven te doen, kunnen we jaarrond hetzelfde aantal vleesvarkens per week leveren. Elk bedrijf telt 50 zeugen.”

Hoe worden de varkens gehuisvest?

“In strostallen met een ruime uitloop, de stal voldoet aan drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Het binnengedeelte is lig- en vreetruimte, buiten drinken en mesten de varkens. Er zitten geen putten onder de roosters, maar een doorlatende vloer bestaande uit tegels. Daar loopt de urine door naar een afvoergoot en de mest wordt aan de voor- en achterkant van de tegels geschoven.”

Het voer bestaat volledig uit reststromen uit de humane voeding

Jullie noemen Zonvarken circulair, hoe komt dat tot uiting?

“De stal is CO2-neutraal door een sedumdak, dat zorgt voor opvang van regen en tegelijkertijd de stal isoleert. Zonnepanelen boven de uitloop dekken de energiebehoefte. Het voer bestaat volledig uit reststromen uit de humane voeding, daarvoor hebben we afspraken gemaakt met FeedValid, de inzamelaar van reststromen uit de voedingsindustrie, bakkerijen en supermarkten. Het voer laten we niet aanleveren met een bulkwagen maar met containers, goedkoper en ook nog eens een lagere CO2-uitstoot.”

Hoe zit het met de afzet van vlees?

“Daarvoor hebben we al een partij gevonden. Hij heeft zich al voor langere tijd aan ons verbonden tegen een prijs die tussen gangbaar en biologisch ligt. Alleen wil de afnemer zich nog niet bekendmaken voordat we echt leveren en dat het complete concept aan de consument kan worden gepresenteerd. Aan vierkantsverwaarding is ook gedacht: de delen die niet regulier verkocht kunnen worden, gaan in gemengde producten.”

De vleesafnemer heeft zich voor langere tijd aan ons verbonden tegen een prijs die tussen gangbaar en biologisch ligt

Hoe rollen jullie het concept verder uit?

“De vergunningaanvraag voor het tweede bedrijf in Winterswijk loopt nu. Er hebben zich al meerdere, vaak jonge, varkenshouders gemeld die interesse hebben om mee te doen, maar uitbreiding valt of staat met gegarandeerde afzet.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin