Ketenregisseur nodig voor pluimveehoudend Nederland

18-04-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Brok
Vleeskuikenhouders moeten vooruitdenken, vindt Jan Brok. - Foto: ANP
Vleeskuikenhouders moeten vooruitdenken, vindt Jan Brok. - Foto: ANP

Een ketenregisseur is dringend nodig om de vleeskuikenmarkt via vermindering van de productie weer gezond te maken. “Laat uw afnemer niet dirigeren”, waarschuwt Jan Brok.

Corona brengt het hele land in lockdown, met beperkingen die de jonge (mobiele) generatie nooit heeft gekend. Vliegtuigen staan stil, een aantal belangrijke exportmarkten is niet of nauwelijks bereikbaar. Iedereen is nu met volksgezondheid bezig. Wc-papier en dan ons voedsel, wat over de hele wereld kwam. Onze agrarische producten gingen ook over die hele wereld, nu even niet.

Laat ik mij nu richten op pluimveevlees. Dat is korteketenproductie (7 weken). Op 17 maart heb ik op Twitter gevraagd hoe de marktsituatie zich zal gedragen. Geen reactie. Pluimveehouders denken op (heel) korte termijn: producten gaan altijd weg. De kostprijs, met marge? Deze periode, zijn de exportmarkten door coronacrisis verstoord. De vierkantsverwaarding hapert, de vriescellen liggen vol.

Pak rust, denk na en handel met de informatie die er wel is, gun een ander ook zijn verlies

Eerst riepen de slachterijen: “We moeten vlees hebben, er dreigen lege schappen, GNK (goede nest kip) en NSK (nieuwe standaardkip) zijn al op.” Noodgedwongen kwam hoogkwalitatief pluimveevlees, met een zeer gunstige milieufoodprint, terug in het winkelschap. Consument blij. Supermarkten haalden kerstomzetten. En dan? Dan slaat het blad in één keer om. De Barneveldse vrije vleeskuikenprijs gaat 16 cent per kilo omlaag, € 0,40 op één vleeskuiken.

Minder opzetten, het werkt

Wat gaat de vleeskuikenhouderij nu doen? De sector gaat nu breed en snel schakelen, productie beperken en vraagmarkt creëren. België doet dit al jaren, minder dieren opzetten, en het werkt ook. Nederland begin hiermee en wacht niet af. Werken met verlies in het vooruitzicht levert frustraties op. Pak rust, denk na en handel met de informatie die er wel is, gun een ander ook zijn verlies. Zet zo snel mogelijk 25% minder kuikens op, beperk de schade zeker in deze coronazomer.

  • Met 25% minder aanvoer komt het marktevenwicht sneller.
  • Niet uitladen, geen verstoring en besparing op vangkosten.
  • Minder dieren op de vierkante meter levert betere technische resultaten.
  • Gezonde dieren, geen stress bij de warme dagen, hanteer het 30-35 graden protocol.
  • Niet jij alleen, zoveel als mogelijk alle vleeskuikenhouders.

België als voorbeeld

In België deden ze dat vorig jaar beter. Kijk naar de Deinze-prijs en de invloed van sturen in de markt, dan ben je er veel sneller uit. Kijk naar de problemen met de broedeierenexport: te veel eieren, dan zo snel mogelijk 3 tot 4 weken eerder afscheid van de moederdieren nemen.

Broedeieren niet inleggen, geen kuikens van maken. Minder opzetten en rustig doorproduceren. De slachterijen komen vanzelf wel vragen.

Deze coronacrisis laat zien wat een tekort doet: creëer een vraagmarkt. Wijlen Wien van de Brink, oprichter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), zei altijd: “Het is een kwestie van organiseren. Een ketenregisseur is de dirigent die het orkest leidt. Dat orkest geeft een beter geluid en resultaat, dan elk individu alleen.”

Pluimveehouders kunnen in dat orkest hun deuntje meespelen. De dirigent bepaalt de inzethoogte en het moment. En iedereen blaast zijn eigen deun, op de maat mee.

Samen beter en meer

Vleeskuikenhouders moeten een onafhankelijk persoon zoeken, met gevoel en kennis die hen het vertrouwen geeft. Ga daarmee aan de slag, zou ik zeggen. Begin deze week nog met vooruitdenken. Er zijn hulpmiddelen beschikbaar om tot een beter rendement te komen.

Vleeskuikenhouders laat uw afnemer niet dirigeren

Klein of groot, gezamenlijk moeten we op weg naar minder aangevoerde kuikens. Ja, het duurt nog 7 weken. Deze coronaperiode duurt veel langer dan we denken, het heeft zeker zin. Wees dan voorbereid op een volgende periode. Ga gecoördineerd aan de slag. Doe mee, meer rendement met minder opzet. Alleen ga je snel, samen komen we verder. Laat mij uw reactie weten, we kunnen snel beginnen als u dat wilt.

Jan Brok is onafhankelijk adviseur en oprichter van Jan Brok Consultancy



Beheer