Skip to content

Ketens pakken de regie in food en agri

Supermarkten bepalen de voorwaarden waarop voedsel wordt geproduceerd én ze bepalen de prijzen. - Foto: Dirk Hol/Novum RegioFoto

Supermarkten bepalen de voorwaarden waarop voedsel wordt geproduceerd én ze bepalen de prijzen. - Foto: Dirk Hol/Novum RegioFoto

Het is Carola Schouten toch nog gelukt. In het laatste jaar van kabinet-Rutte III voert de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de FoodAgriTop50 aan. Zij kwam eerder niet verder dan een vierde plek. Is haar aanzien gestegen? Maken we hier een eindbalans op? Schrijven we credits aan haar toe?

Het is Carola Schouten toch nog gelukt. In het laatste jaar van kabinet-Rutte III voert de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de FoodAgriTop50 aan. Zij kwam in eerdere edities, toen de lijst nog AgriTop50 heette, niet verder dan een vierde plek in de lijst van de meest invloedrijke personen in de food- en agribusiness. Is haar aanzien gestegen? Maken we hier een eindbalans op? Schrijven we credits aan haar toe?

Allereerst, de FoodAgriTop50 is géén populariteitslijst. Schouten is simpelweg de meest invloedrijke persoon in 2020. Het is een bewogen jaar, volledig in beslag genomen door de Covid-19-pandemie. Zij trok als vice-premier al direct de portemonnee voor de noodlijdende akker- en tuinbouw. De bewindsvrouw roerde zich op de belangrijke thema’s: stikstof, mest, gewasbescherming; overigens zonder echt imposante besluiten. Nee, 2020 is een jaar om snel te vergeten.

Bekijk de gehele FoodAgriTop50 en lees het interview met de nummer 1: Schouten: ‘Dit beleidsterrein is een vat vol dilemma’s’

Food rukt op in agri

We hebben de ranglijst omgedoopt tot FoodAgriTop50. De term ‘Agri’ alleen dekt de lading niet meer. In de schaduw van het ronkende en verbale geweld op straten en social media nemen de supermarkten het heft in handen. Zij pakken de regie. Of dit nou leuk is of niet.

Neem PlanetProof, Beter Leven-keurmerk of EKO. Albert Heijn, Jumbo of Lidl bepalen de voorwaarden én de prijzen. Hun kopstukken Marit van Egmond (Albert Heijn), Olaf de Boer (Jumbo) en Marcel Oosterwijk (Lidl) zijn dan ook tot de top 10 doorgedrongen. Zij drukken onder meer Louise Fresco (Wageningen UR), Co de Heus en Jan Cees Vogelaar naar beneden. Vogelaar schroeft zijn status inmiddels weer op, na het debacle met stikstofcijfers.

Bert Jansen, bestuursvoorzitter van aardappelcoöperatie Avebe, houdt stand op plek 2. Voor het tweede jaar op rij noteert hij een prestatieprijs boven de € 95 per ton. Een topprestatie voor het ooit zieltogende bedrijf. De trekker, symbool van het boerenprotest, in editie 2019 fier op de koppositie, krijgt opvolging in de nieuwe ‘boerenleiders’ Mark van den Oever (FDF) en Bart Kemp (Agractie).

Bekijk de lijst van 2019 en de edities daarvoor op Boerderij.nl

Hoofdrolspelers in stikstofdossier

De trekkers kregen de voermaatregel in het stikstofdossier van tafel. Verder is er weinig bereikt. Politiek en maatschappelijk erodeert de impact van de protesten. Enkele hoofdrolspelers in dit dossier komen nog wel in de ranglijst terug: Jan Willem Erisman, Johan Vollenbroek en Johan Remkes. Hans Brug vertegenwoordigt het RIVM, spil in dit dossier.

Sjaak van der Tak is als tuinbouwvoorman een vaste gast in deze lijst. Hij volgt per 1 januari Marc Calon als voorzitter van LTO Nederland op. Aan de post kleeft een mooi groeipotentieel, maar ook serieus afbreukrisico.

Bescheiden plek in FoodAgriTop50 voor politici

Politici nemen een bescheiden plek in. Stilte voor de storm? Toegeven, het was lastig om zich te profileren. Volgend jaar zijn de verkiezingen. Dan moet het.

Interessant zijn de twee topvrouwen van Rabobank Nederland. Carin van Huet hoort in de top 10. Barbara Baarsma is als ‘lijstduwer’ voor de grachtengordel/Zuidas gepositioneerd.

Vermeldenswaardig is ook de terugkeer van Jaap Korteweg. Deze Vegetarische Slager-van-weleer timmert aan de weg als ‘vegan cowboy’. Opnieuw een knipoog naar de vleeswereld. Slim, of sluw? Het is maar hoe je ernaar kijkt.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin