Doorgaan naar artikel

Keuring en toezicht slachterijen blijft punt van zorg

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Michel Zoeter

Foto: Michel Zoeter

De keuring en toezicht in slachterijen blijft een punt van zorg voor landbouwminister Carola Schouten.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt ze dat de keuringsautoriteiten in Nederland in het algemeen goed functioneren, maar bij het “keuren en toezicht in het dierlijke domein, bij de roodvleesslachterijen, is nog een slag te maken”, aldus de minister.

Plan voor verbeterde keuring en toezicht

Schouten wil begin volgend jaar met een plan komen voor de verbeterde keuring en toezicht. In de roodvleesketen wordt keuring uitgevoerd door de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector. Dat is een organisatie die werk doet in opdracht van en onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Een van de problemen is de uniformiteit van het toezicht en de onafhankelijkheid van de overheid bij de keuring. Er is voortdurend discussie over de keuring, waarbij ook een rol speelt dat de overheid de kosten van de keuring doorberekent aan de sector. In de praktijk komt het er op neer dat er spanningen optreden, doordat dierenartsen niet alleen dieren (na de dood) keuren, maar ook toezicht houden.

“Deze spanningen, de stelselmatig terugkerende discussie en de scherpe toon waarop het debat wordt gevoerd, laten hun sporen na in de organisatie van de NVWA”, aldus Schouten.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin