Doorgaan naar artikel

Keurmerk Farmer Friendly start bij slachterij Gosschalk

Team Varkens van Farmers Defence Force en Gosschalk gaan samen varkensvlees onder het keurmerk Farmer Friendly afzetten.

Nieuws
Food
Exportslachterij Gosschalk  in Epe. - Foto: Koos Groenewold premium

Exportslachterij Gosschalk in Epe. - Foto: Koos Groenewold

Team Varkens van Farmers Defence Force en Gosschalk gaan samen varkensvlees onder het keurmerk FarmersFriendly afzetten.

Team Varkens van Farmers Defence Force en exportslachterij Gosschalk &Zn. in Epe (Gld) gaan het keurmerk Farmer Friendly uitrollen. Daarvoor is een intentieverklaring getekend. Doel is dat alle varkensvleesproducten van Gosschalk onder het Farmer Friendly-keurmerk afgezet worden.

De keus voor Gosschalk was volgens Roy Nillesen van Team Varkens een logische omdat de slachterij dezelfde denkwijze heeft als boeren en alles binnen de slachterij goed op orde heeft. Gosschalk kwam vorig jaar nog negatief in het nieuws vanwege dierwelzijn, maar heeft dit volgens Nillesen weer goed op orde.

Nederlandse supermarkten

De afzet via Gosschalk verloopt voor het grootste deel op de Nederlandse markt, de delen die beter geëxporteerd kunnen worden, zullen naar het buitenland gaan. De slachterij levert onder andere aan verschillende supermarkten.

Wat de ketenpartners betreft wordt het Farmer Friendly-vlees ook bij bestaande klanten afgezet. “Voor supermarkten biedt Farmer Friendly een goede verkoopstrategie doordat de meerwaarde ook werkelijk bij de boer terechtkomt. Dat spreekt consumenten aan. Door middel van de coöperatie en het keurmerk kunnen we beter opkomen voor de hele keten en dus het verdienmodel”, stelt Nillesen.

Eerste slacht op korte termijn

De eerste slachtingen kunnen op vrij korte termijn al plaatsvinden. Deze week is de eerste testfase in de slachterij. Vervolgens plant Team Varkens binnen 2 tot 3 weken een ledenvergadering waarbij het hele plan door het Team en de slachterij uit de doeken wordt gedaan. Tijdens die vergadering wordt ook geïnventariseerd hoeveel varkens de leden op welke termijn kunnen leveren. “De precieze aantallen zijn nog niet duidelijk. We moeten ook nog analyseren hoeveel varkens we nodig hebben”, licht Nillesen het plan van aanpak toe.

De varkens worden geleverd door de bij Team Varkens aangesloten varkenshouders, inmiddels ruim 600 bedrijven. Nillesen verwacht in eerste instantie meer varkens te hebben dan te kunnen plaatsen, maar er zijn ook varkenshouders aangesloten die nog lopende afzetcontracten hebben.

Uitrol naar pluimvee en rundvee

Een volgende stap in het Farmer Friendly-keurmerk is een uitrol naar de pluimvee- en rundveehouderij. Volgens Nillesen lopen er met verschillende partijen hierover overleggen: “We kunnen daar nog niet veel van zeggen maar de eerste gesprekken zijn in ieder geval positief. We hebben een melkfabriek die het keurmerk wel ziet zitten en er over mee wil denken.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin