Keuze Van der Tak gedurfd, en toch vertrouwd

12-11-2020 | Laatste update op 15-03 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Sjaak van der Tak. - Foto: Roel Dijkstra
Sjaak van der Tak. - Foto: Roel Dijkstra

LTO Nederland maakt met Sjaak van der Tak tot voorzitter een gedurfde en tegelijkertijd vertrouwde keuze.

Gedurfd, omdat een tuinbouwvoorman, géén ondernemer, de verdeelde achterban met vooral roerige veehouders gaat vertegenwoordigen. Vertrouwd, omdat een ervaren bestuurder, oud-politicus met goede ingangen in het Haagse bolwerk, de klappen van de zweep kent.

Naar verluidt was het kandidatenlijstje om Marc Calon op te volgen niet uitbundig. LTO Nederland heeft behoefte aan een verbinder. Iemand die de scherven van het boerenprotest bijeen raapt. In Sjaak van der Tak lijkt de organisatie zo’n persoon te hebben gevonden.

Onverschrokken

Van der Tak, gepokt en gemazeld in de Rotterdamse politiek, zette als burgemeester glastuinbouwbolwerk Westland weer op de kaart. Hij is onverschrokken, en stapt op iedereen af. Die eigenschap komt hem van pas. Hij is ook niet vies van een vleugje populisme. Hij zal het nodig hebben. En hij heeft charme en zelfspot. Dit kan het ijs breken op momenten dat het nodig is.

De glastuinders zijn overtuigd, de boeren moet hij nog voor zich winnen

Massieve opgave

De opgave van Van der Tak is massief. LTO Nederland vertegenwoordigt een breed scala boeren en tuinders, die verschillend in de wedstrijd staan. De diversiteit aan ondernemers en (sector)belangen is enorm. Ook over de strijdwijze is de achterban verdeeld. Van der Tak moet het vertrouwen onder de leden herstellen, en tegelijkertijd optrekken met de uitgesprokener Farmers Defence Force.

De glastuinders zijn overtuigd, de boeren moet hij nog voor zich winnen. Het belang om samen op te trekken, moet de boventoon krijgen.

Meer overBeheer