Skip to content

Keuze voor bewust vegetarisch

Updated on:
Column
Eiwittransitie
Foto: Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

Afgelopen week hadden we een bijzondere ontmoeting bij Heijdra Vleesvee. Eentje die je nog lange tijd bijblijft.

Niet met een vleesklant, maar met een kritische, intelligente jongedame die er twee jaar geleden bewust voor koos om vegetarisch te gaan eten. Ze nam de moeite om naar onze boerderij te komen en wij maakten daar graag tijd voor vrij.

Eenzijdige informatie

Ze was zeer goed op de hoogte. Haar besluit om geen vlees meer te eten was in eerste instantie ingegeven doordat zij op haar twaalfde besloot dat er geen dier hoeft te sterven voor haar eten. Later ging ook de milieudruk door de veehouderij een rol spelen in haar besluit.

Tijdens ons gesprek tussen de koeien kwamen we samen al heel snel tot de conclusie dat haar internationale school voornamelijk eenzijdige informatie deelt met de studenten over de veehouderij. Veel van wat wij haar lieten zien, week erg af van het beeld dat haar was geleerd. Dit begint vaak al op de lagere school. Wanneer je dit tot en met de universiteit doorzet, is deze waarheid voor altijd dé waarheid geworden, stel ik me zo voor.

Aan het einde van het bezoek gaf ze aan dat alle informatie voor flinke kortsluiting had gezorgd

Voor ons persoonlijk was het heel waardevol om deze oprecht geïnteresseerde studente de andere kant van de Nederlandse veehouderij te kunnen laten zien, inclusief de nuance over het aantal liters water per kilo vlees, de werkelijke problematiek achter het Nederlandse stikstofdebat en de vele verschillende facetten en keuzes op het gebied van duurzame veehouderij.

Oprechte interesse

De studente stelde veel doordachte vragen. Aan het einde van het bezoek gaf ze aan dat alle informatie voor flinke kortsluiting had gezorgd. Ze is van plan een scriptie te schrijven over onze manier van het houden van voormalige melkkoeien voor het vlees. Vlees dat onlosmakelijk verbonden is met de melk, boter en kaas die zij als vegetariër eet. Het feit dat de koe die voor haar zuivel zorgt, ook voor kwaliteitsvlees kan zorgen als je de koe respectvol afmest, was iets waar ze nog niet eerder van gehoord had en wat haar positief had verrast.

We hebben haar het mooie BoerBurgerBoek meegegeven. Als blijk van waardering voor haar oprechte interesse en met het vertrouwen dat het boek op haar internationale middelbare school van hand tot hand zal gaan en we de groene Khmer een heel klein beetje tegengas hebben kunnen geven.

Snel delen

Afbeelding
Anita Heijdra

Vleesveehouder

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin