Foto: Canva
KI Samen heeft in een convenant verklaard dat zij geen stierensperma van gekloonde dieren gebruikt.
De fokkerijorganisatie uit Grashoek (L.) doet dit in navolging van een industrie brede overeenkomst die de Zwitserse fokkerijorganisaties hebben ondertekend, waarin het gebruik van stierensperma van gekloonde stieren en van de zonen en kleinzonen van een gekloond dier wordt verboden.
Kloonvrije veestapel in Nederland
Met de ondertekening van de verklaring roept KI Samen de sectorpartijen in Nederland op hetzelfde te doen. Zo kunnen de partijen er samen voor zorgen dat Nederland een gezonde en kloonvrije veestapel behoudt. Belangrijkste overweging is dat klonen een negatieve klank heeft in de maatschappij en dat de sectorpartijen nu het voortouw kunnen nemen om discussies in de toekomst over gebruik van gekloonde dieren te voorkomen. “Dus waarom zouden we dat niet gezamenlijk via een convenant verklaren?”, stelt Gerard Scheepens, directeur KI Samen.
Je moet klonen gewoon niet willen
Regelgeving klonen
Er is geen specifieke Nederlandse regelgeving op het gebied van de import van klonen, of van nakomelingen of producten daarvan, zo geeft de ki-organisatie aan. Scheepens stelt ook dat bij klonen sprake is van genetische stilstand, omdat nakomelingen dezelfde eigenschappen hebben als de ouder. Zelf heeft de organisatie onlangs nog een stier niet opgenomen in de verkoop, omdat de moeder van de vader van de stier voortgekomen is met hulp van kloontechniek. Scheepens: “Elke organisatie kan in de registratie nagaan of er gekloonde dieren in de afstamming van een stier aanwezig zijn.” Overigens is het percentage van door kloontechniek afkomstig sperma, embryo’s of dieren in Nederland zeer gering. Scheepens: “Waarschijnlijk minder dan 1%, maar je moet zoiets, wat zo negatief in de belangstelling staat, gewoon niet willen.”
KI Samen streeft vooruitgang na in het verbeteren van de veestapel via de fokkerij, door het fokken van praktijk bewezen gezonde en efficiënte koeien. Het klonen van dieren staat haaks op deze visie en bovendien wordt het in de maatschappij niet geaccepteerd, stelt KI Samen.