Kijk opnieuw naar verbod neonics in bieten

In de hele EU worstelen bietentelers met vergelingsziekte. Sinds het verbod op de neonicotinoïden hebben bladluizen vrij spel om het vergelingsvirus te verspreiden.

Dat zat er natuurlijk in, maar de effecten blijken nog erger dan gevreesd. Dat komt mede door de klimaatverandering: de luizendruk is vroeg in het voorjaar al hoog.

In Oostenrijk sluit een van de drie fabrieken, nu het areaal met bijna een derde is afgenomen. In Frankrijk gaan vier fabrieken dicht. Frankrijk is van plan een ontheffing (derogatie) te geven op het verbod op neonics in de coating van bietenzaad. Duitsland denkt daar serieus over na. En British Sugar gaat telers die door de vergelingsziekte zijn getroffen financieel helpen. Een ongekende stap voor een verwerkend bedrijf in de food- en agribusiness. In Nederland gaat het iets minder slecht, mede dankzij intensieve monitoring en luizenbestrijding. Daardoor wordt er per saldo wel meer gespoten.

Veredeling op virusresistentie biedt op korte termijn geen soelaas

Neonicotinoïden in bieten langer toestaan

Bij opgelegde verduurzaming piept en kraakt het vaker in de landbouw. Niks gaat vanzelf. Soms blijkt achteraf dat een beetje druk toch wel effectief is, en ruimte maakt voor nieuwe, betere oplossingen. Denk aan het terugdringen van antibiotica in de veehouderij. Maar met de neonics in de bieten lijkt dat toch lastiger. Veredeling op virusresistentie biedt op korte termijn geen soelaas. Praktijkonderzoek naar akkerranden en visioenen over pixellandbouw evenmin. En zou het effect van gecoat zaad op de stand van bestuivende insecten niet een beetje meevallen? Bieten zijn een niet-bloeiend gewas. Al met al genoeg argumenten om in Nederland, net als in 12 andere lidstaten, die neonics voor dit specifieke doel nog een paar jaar toe te laten.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.