Doorgaan naar artikel

Kip blijft volgens Rabobank populair bij consument

De consumptie van pluimveevlees zal volgens Rabobank toenemen omdat kip de goedkoopste vleessoort is.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
De prijsbewuste consument zal vaker voor kip kiezen, schrijft RaboResearch in een rapport. - Foto: Canva/yipengge premium

De prijsbewuste consument zal vaker voor kip kiezen, schrijft RaboResearch in een rapport. - Foto: Canva/yipengge

De consumptie van pluimveevlees zal volgens Rabobank toenemen omdat kip de goedkoopste vleessoort is.

Door de economische teruggang hebben consumenten minder geld te besteden. Daardoor zal de prijsbewuste consument vaker voor kip kiezen, schrijft RaboResearch in een rapport over de wereldwijde markt voor pluimveevlees. “De vooruitzichten voor de wereldwijde pluimvee-industrie in het vierde kwartaal van 2022 en begin 2023 blijven sterk.”

Toch zien de analisten van de Rabobank wel enkele uitdagingen voor de pluimveevleessector. De sector heeft te maken met sterke kostenstijgingen en verstoringen in de toeleveringsketen, schrijven de analisten. “De sector moet betaalbare oplossingen aanbieden aan consumenten om het risico van grote vraaguitval te verkleinen. Dit is vooral een risico in landen met lage inkomens waar kip een belangrijke bron van gezonde voeding is.”

Ook vogelgriep is een probleem, volgens de analisten. “De ziekte verspreidt zich wereldwijd, met voortdurend nieuwe uitbraken op het noordelijk halfrond, in Zuidoost-Azië en in Afrika. Het risico op verspreiding en de lastige handel in broederijproducten beperkt het aanbod van pluimveevlees in veel regio’s.”

Wereldwijd een record verhandeld

Het beperkte aanbod en de prijsstijgingen hebben de handel sterk gestimuleerd. Volgens de Rabobank is in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd een record van 3,5 miljoen ton pluimveevlees verhandeld. De Rabo-analisten verwachten dat de handel in de tweede helft van dit jaar verder is gegroeid. “Steeds meer landen openen hun markten om binnenlandse prijsstijgingen tegen te gaan.”

Een andere onzekerheid voor de pluimveevleessector is Covid-19. “De risico’s zijn nog steeds aanwezig en kunnen leiden tot nieuwe verstoringen tijdens de winter op het noordelijk halfrond.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin