Doorgaan naar artikel

Kipbedrijven VS schikken om prijsafspraken

De ondernemingen hebben geen schuld bekend, maar gaan toch akkoord met de schikking.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Image premium

Foto: ANP

Voedingsmiddelenbedrijven in de VS zijn bereid te schikken voor $ 181 miljoen (€ 155 miljoen) in een geschil met Amerikaanse consumenten. Die eisen schadevergoeding omdat ze door illegale prijsafspraken te veel zouden hebben betaald voor hun kipproducten.

Tot de betrokken partijen behoren onder meer Pilgrim’s Pride en Tyson Foods. Ze zouden afspraken hebben gemaakt over de prijs en het aanbod van kip. De ondernemingen hebben geen schuld bekend maar gaan toch akkoord met de schikking om verdere dure processen uit de weg te gaan. De regeling moet eind december nog wel door de rechter goedgekeurd moet worden. Als die instemt, keert Tyson Foods $ 99 miljoen uit en Pilgrim’s Pride $ 75,5 miljoen.

Collectief civiel proces

Consumenten die zich benadeeld voelen, kunnen zich aanmelden voor de zogenoemde ‘class action’, een collectief civiel proces. Het gaat om iedereen in de periode 2009 tot 2020 in bepaalde staten kip heeft aangeschaft.

Dergelijke processen worden in de VS vaak gevoerd tegen foodfabrikanten. Ze kunnen betrekking hebben op prijsafspraken, maar ook op verkeerde etikettering. Zo trof Tyson Foods in 2010 een miljoenenschikking met een groep consumenten omdat Tyson ten onrechte vermeld had dat het vlees afkomstig was van kippen die gefokt waren zonder antibiotica. Het bedrijf injecteerde met antibiotica vóórdat de kippen uit het ei kwamen.

In het verleden kregen ook merken en bedrijven als Vitaminwater, Kellogg‘s, Naked Juice, Dannon en Yoplait van General Mills te maken met class action-schikkingen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin