Doorgaan naar artikel

Kipster ontwikkelt vegan ei: Veggs

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
De Kipster-locatie in Beuningen werd begin dit jaar geopend. - Foto: ANP

De Kipster-locatie in Beuningen werd begin dit jaar geopend. - Foto: ANP

Pluimveehouders van Kipster hebben na twee jaar experimenteren een vegan ei ontwikkeld dat vanaf nu de naam Veggs draagt.

Het plantaardige ei bestaat voor het grootste deel uit gist, eiwit en soja. De eerste Veggs-exemplaren zijn gemaakt, maar de productie staat nog in de kinderschoenen. Volgend jaar wil Kipster dat het product in de supermarkten verkrijgbaar is. Verfijnen, opschalen en het bouwen van een productiefaciliteit, de Vegan Farm, zijn de eerstvolgende te nemen stappen.

Plantaardige grondstoffen

Mede-initiatiefnemer Ruud Zanders: “In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij. We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor Veggs hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien, dan hebben we met Veggs toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt.”

Kipster werkt samen met voedseltechnologen van TOP BV, studenten van Wageningen Universiteit (WUR), topkoks en onder andere Flevo Campus.

Lees ook: Minister Schouten opent Kipster in Beuningen

Snel delen

Image
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin