Doorgaan naar artikel

Kipster sluit 2020 klimaatneutraal af

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eieren produceren volgens de welzijns- en klimaatvriendelijke aanpak van Kipster brengt geld op. Foto: Bert Jansen

Eieren produceren volgens de welzijns- en klimaatvriendelijke aanpak van Kipster brengt geld op. Foto: Bert Jansen

Pluimveebedrijf Kipster heeft afgelopen jaar klimaatneutraal geboerd. Volgens de jaarcijfers bedroeg de totale CO2-uitstoot 2.033 ton.

Dit getal is inclusief de opfok van hennen en slachthaantjes. Voer is met 77% veruit het belangrijkste aandeel in de totale CO2-emissie van Kipster. Kipster betoogt dat ze al hun emissies compenseren en dus klimaatneutraal werken. De CO2-compensatie bij Kipster bestaat uit de productie van eieren, vlees, mest en zonne-energie.

Veel reststromen in voer

De kippen van het bedrijf krijgen voer dat voor een belangrijk deel uit reststromen bestaat. Het energiedeel in het voer bestaat voornamelijk uit reststromen van bakkerijen. De eiwitcomponent is voor een groot deel afkomstig van zonnebloem- en raapzaadschroot. De leghennen kunnen niet geheel sojavrij produceren. Jaarlijks wordt per stal maximaal 15 ton sojaschroot gevoerd. Deze hoeveelheid is in Europa beschikbaar per dier als alleen sojaschroot wordt gevoerd dat beschikbaar komt na de winning van sojaolie voor menselijk gebruik.

Eierproductie winstgevend

Eieren produceren volgens de welzijns- en klimaatvriendelijke aanpak van Kipster brengt geld op. In Venray zitten 21.706 leghennen. In Beuningen gemiddeld 42.105. In 2020 bedroeg de nettowinst respectievelijk € 44.928 (5% van de omzet) en € 67.005 (4% van de omzet). Moederbedrijf Kipster BV leed een verlies van € 566.800 in 2020. De reden is investeringen over de grens. In 2021 en volgend jaar worden vergelijkbaar verliezen verwacht.

Vanaf 2023 is de verwachting dat Kipster BV winstgevend is. Pluimveebedrijf Kipster heeft voor het eerst in zijn bestaan de CO2-uitstoot over een kalenderjaar berekend. Voorheen werd op koppelniveau gerekend.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin