Klacht tegen Universiteit Twente om persbericht

Foto: Ginopress via ANP
Foto: Ginopress via ANP

Gezamenlijke organisaties van pluimvee- en varkenshouders hebben een klacht ingediend tegen Universiteit Twente (UT).

In een persbericht van 8 januari worden volgens POV, NVP en LTO Pluimveehouderij met te grote stelligheid beweringen gedaan over een verband tussen zoönosen en de intensieve veehouderij. Onderzoek waarop dit gebaseerd zou zijn, was op dat moment nog niet afgerond en gepubliceerd, aldus de organisaties. Daarom stappen ze naar de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit. De stap van de belangenorganisaties volgt op een bericht van Stichting Agrifacts (Staf), die deze kwestie vorige maand aanhangig maakte.

In een kwaad daglicht stellen

De organisaties vinden dat het persbericht de varkens- en pluimveehouders in een kwaad daglicht stellen. Het onderzoek waarover het gaat zou bovendien veel kleiner van omvang zijn dan gesuggereerd in het persbericht. Ze wijzen er verder op dat ‘algemeen bekend is dat de zoönosen afkomstig zijn uit de wilde fauna’. Dat laatste is overigens niet helemaal juist. Er zijn verschillende bronnen van zoönosen, waarvan de wilde natuur er een is, evenals vormen van dierhouderij, zowel professioneel als hobbymatig.

Een aantoonbaar verband

Universiteit Twente stelde eerder in een reactie tegenover Boerderij/Food&Agribusiness dat er een aantoonbaar verband is tussen zoönosen en intensieve veehouderij. Het onderzoek zelf zou goedgekeurd zijn door de ethische commissie van de universiteit, en gepresenteerd zijn op een wetenschappelijk congres. 167 mensen vulden een lijstje met drie vragen in. Daaruit zou blijken dat mensen minder vlees zouden eten, als ze wisten dat daardoor de kans op zoönosen kleiner zou worden.

Lid van Partij voor de Dieren

De landbouworganisaties nemen in hun klacht niet het feit mee dat een van de onderzoekers actief lid is van de Partij voor de Dieren. Staf maakte daar melding van en de UT bevestigt het, maar benadrukt dat het onderzoek los staat van die partij. De woordvoerder wijst erop dat de onderzoeker pas sinds kort lid is van die partij en al jaren onderzoek doet naar risicoperceptie – waar het in dit geval ook om ging.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.