Doorgaan naar artikel

Klein aanbod slachtkoeien remt prijsdaling iets

Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

De aanvoer van slachtvee op de markt in Bunnik was op maandag 23 maart dramatisch klein en had met een hoeveelheid van 41 stuks de proporties die men gewend is rond Kerstmis, of op dagen met tropische hitte zoals eind juli, begin augustus vorig jaar.

Meerdere oorzaken zijn aan te geven. Ten eerste is er de prijsval van de vorige week. De aanbieders van slachtkoeien hebben geen haast om van de koeien af te komen en wachten af wat het vervolg zal zijn. Dat was maandag in ieder geval toch nog een verdere verlaging van het prijspeil. Vooral van de midden-categorie. In grote lijnen komt het neer op € 0,10 lagere noteringen voor de P- en O-kwaliteit. Dat zijn, ten opzichte van de worstkoe, de iets beter bevleesde dieren. De vraag daarnaar is de afgelopen weken sterk verminderd.

Boeren weer druk op het land

De malaise op de vleesmarkt leidt tot afwaardering van de betere delen, die meer en meer ook verdwijnen in het gehakt. De noteringen van de uitgemolken koeien komen dichter opeen te liggen. Dat er in Bunnik ook niet veel koeien werden aangeboden scheelde nog wat in de prijsvorming. Klein aanbod heeft ook te maken met de omstandigheid dat de boeren het land weer op gaan.

Prognose: prijs hooguit gelijk, flauwe markt.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin